Sur-Ron jentera elektrik tunggangan hutan

Keupayaan untuk menunggang laju untuk keseronokan dan kecergasan di luar tanpa mengganggu jiran atau perlu membawa sepanar untuk penyelenggaraan motosikal mungkin menjadikan ramai orang sebagai peminat besar motosikal enduro elektrik, terutama bagi orang yang memiliki tanah lapang. Jentera sebegini biasanya tidak murah, malah sebenarnya sering berharga agak sama dengan jentera berenjin petrol dengan prestasi yang sama.

Dan inilah yang membuatkan Siklus Luna sebagai pilihan yang menarik. Secara amnya Luna mengeluarkan jentera jalanan dan atau luar-jalan dari China, dan Sur-Ron pasti lebih banyak ciri e-basikal daripada motosikal biasa dan pakej kecil ini cantik juga kelihatannya.

Seberat hanya 110 lb (49 kg), Sur-Ron mempunyai motor berkelajuan 6-kW (8 hp), berpaksi-fluks, dan Luna berkata ia akan menggandakan kuasa itu tidak lama lagi dengan pengawal gelombang sinus FOV sebagai pilihan naik taraf. Tork di roda belakang dikatakan 200 Nm (147.5 lb-ft) melalui penggunaan pengurangan gear dua peringkat dari motor 25-Nm (18.4-lb-ft) itu sendiri dan ia adalah sebuah jentera satu kelajuan yakni tiada peralihan gear. Jentera standard akan mampu bersaing dengan motosikal sekitar 100cc, namun yang jelasnya ia akan mampu melakukan wheelie dengan mudah!
Baterinya merupakan jenis pek boleh tanggal yang boleh dikunci yang terdiri daripada 176 sel Panasonic 18650 untuk kapasiti 33 Ah pada 60 volt atau hanya sedikit di bawah 2 kWj. Luna mengatakan pek ini satu pembinaan yang terbaik yang ada. Pengecasan sangat mudah, kerana seperti e-basikal, anda boleh tarik bateri keluar, bawa ke dalam dan menghubungkannya ke soket dinding rumah yang biasa.
Boleh pasang pedal untuk dikayuh
Ia mempunyai roda 19 inci, brek hidraulik empat piston dan pemacu akhir rantai. Kerangka adalah dvri jenis kekuatan tinggi, reka bentuk buaian aluminium yang ditempatkan pada hanya 7.8 kg (17.2 lb).

Jelas sekali ini bukan jentera enduro untuk kawasan desa yang cepat dan terbuka. Kelajuan tertinggi adalah sekitar 40 mph (64b km / h), jadi ia paling sesuai untuk laluan yang sempit dan trek tunggal di mana pengendalian agak sukar. Ia bukan jentera jalanan yang sah, tetapi dalam beberapa keadaan ia mampu menjadi jentera yang menyeronokkan dan hebat.

Luna Cycles menjual jentera ini di Amerika dengan harga AS$3,475 kira kira RM14,400, agak tinggi juga....

No comments: