Anak anak Halim menang 1-2 di SIC Rookie Cup

 Pasangan adik-beradik Putera Haikal Hakeem Halim dan Putera Hani Imran telah menawan pusingan perlumbaan pembukaan SIC Rookies Cup dengan penamat 1-2. Si abang, Hakeem meraih penghormatan tertinggi dengan memenangi perlumbaan 12 pusingan di SIC X30 South East Asia Championship di Sepang Go-Kart Circuit pada Ahad lepas.

Bermula dari tempat kedua di belakang Putera Alex Qiefli Esam, Hakeem yang berusia 11 tahun menamatkan perlumbaan dalam masa 11 minit 44.108 saat; selesa sebanyak 1.120 saat de depan adiknya Imran yang berusia 10 tahun.
Berbekalkan sokongan moral ibu bapa dan ahli keluarga mereka di Grandstand, para pemandu ini dipilih dan ditempatkan di bawah inisiatif baru oleh SIC untuk mencungkil bakat baharu dalam perlumbaan empat roda.
Putera Haikal Hakeem Halim
Mengulas mengenai kemenangannya, Putera Haikal Hakeem, yang dibimbing oleh I.S Racing, berkata beliau sangat gembira dengan kemenangan itu dan berharap dapat membawa momentum kemenangan dalam dua pusingan berikutnya.

"Saya benar-benar menikmati perlumbaan hari ini. Ia penuh keseronokan; dan saya bernasib baik untuk menang kerana saya bermula dari tempat kedua di grid. Semua orang berusaha keras seperti saya untuk menang, dan saya gembira kerana saya menang. Mudah-mudahan, saya juga boleh memenangi dua pusingan seterusnya," katanya.

Putera Hani Imran berkata bahawa usaha beliau untuk menang terganggu sedikit ikutan kejadian dengan Putera Alex Qiefli di Lap 9 ketika dia mendesak jenteranya.
"Saya mengikuti abang saya dengan sangat rapat di hadapan dengan Putera Alex. Tetapi, kart kami bersentuh ketika perlumbaan berbaki tiga pusingan akhir dan membolehkan abang saya membuka jurang. Tetapi, saya berjaya mengekalkan kedudukan saya untuk tamat kedua. Saya gembira dengan tempat kedua," kata Putera Hani Imran, yang dilatih oleh DRM Racing Team.

Aldrin Cabiles dari RL Karting, yang berusia lapan tahun memenangi tempat ketiga dengan rakan sepasukan, Raja Ariff Raja Azmi, 12, menduduki tempat keempat dan Putera Alex Qiefli menamatkan perlumbaan kelima dalam satu pertandingan yang menarik di bawah sinar matahari panas terik.
Dua pelumba wanita dalam senarai kemasukan 10-pemandu program itu juga tamat dengan penyudahan yang baik. Sophia Zara Mustaffa Kamal dan Nurul Auni Nasharuddin masing-masing menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh dan kelapan.

Bermula dari kedudukan kelima di grid, Auni yang berusia 12 tahun, yang bersaing untuk Prodigy Racing, tidak bernasib baik apabila dilanggar di selekoh pertama; tetapi pulih cemerlang untuk menamatkan perlumbaan.

Mengulas prestasinya, Sophia yang berusia sembilan tahun dan bersaing untuk 7 Racing, berkata beliau berhasrat untuk beraksi lebih baik dalam Round 2 kerana dia tahu bahawa dia mampu melakukannya.
"Secara peribadi, ia bukan hujung minggu yang baik untuk saya. Saya bergelut sedikit dengan kelajuan dan tetapan kart. Saya juga baru pulih dari demam dan tidak dapat menjalani ujian pada hari Jumaat sebelum perlumbaan. Saya tahu bahawa saya boleh melakukan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, saya benar-benar menikmati persaingan. Kemenangan ke-7 bukan hasil yang saya harapkan, saya berharap dapat kembali kuat untuk Pusingan 2 dan tamat di podium," kata Sophia.

Hadiah untuk Piala Rookie SIC disampaikan oleh Dato' Lokman Hakim Ali, Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Jazeman Jaafar. Pusingan 2 bakal berlangsung pada 29 Jun - 1 Julai kelak.

No comments: