Pasukan Movistar Yamaha MotoGP tampil untuk 2018

 Maverick Viñales telah menanatangani perjanjian untuk beraksi bersama pasukan Movistar Yamaha MotoGP untuk tempoh tahun lagi. Berita ini diumumkan secara rasmi semasa penampilan pasukan MotoGP Movistar Yamaha 2018 yang diadakan di Casa Del Lector, Matadero, Madrid, Sepanyol.

Viñales telah menamatkan tahun pertamanya dengan Movistar Yamaha MotoGP di kedudukan ketiga dalam kedudukan kejuaraan MotoGP Championship, dengan tiga kemenangan hebat dan tujuh podium pada musim 2017. Yamaha yakin dengan kerjasama bersama pelumba berusia 23 tahun itu dan berharap beliau dapat menjadi pesaing kejohanan yang digeruni pada 2018 dan juga dua musim berikutnya.
"Saya sangat gembira kami telah mencapai persetujuan dengan Maverick untuk terus menjadi penunggang pasukan kilang Yamaha," kata Pengarah Urusan Yamaha Motor Racing Lin Jarvis. Pengumuman bahawa Vinales akan kekal bersama pasukan ini selama dua tahun lagi selepas 2018 adalah cukup hebat untuk memulakan musim baru: ia menunjukkan komitmen jelas oleh kedua-dua pihak dan menegaskan keyakinan antara satu sama lain untuk mencapai matlamat bersama kami untuk menjadi juara dunia MotoGP World Champions.

"Maverick telah menjadi aset sebenar kepada pasukan itu sebaik sahaja dia menyertai kami. Dia penuh bermotivasi dan tidak pernah hilangan arah. Musim 2017 itu tidak mudah, namun dia sudah memberikan Yamaha tiga kemenangan dan memperoleh kemenangan pengilang ke-500 Grand Prix pada tahun pertamanya bersama kami. Selain itu, beliau menduduki tempat ketiga dalam kedudukan kejuaraan selepas menukar pengeluar, yang juga merupakan pencapaian yang mengagumkan. Maverick masih sangat muda, jadi kami melihat masa depan yang hebat untuknya dalam perlumbaan Grand Prix, dan kami sangat teruja untuk bersama nya untuk cabaran tiga musim MotoGP yang akan datang."
Maverick Viñales pula seperti yang boleh dijangka merasa sangat teruja dengan kesinambungan penyertaannya bersama pasukan Movistar Yamaha MotoGP . "Saya sangat gembira kerana Yamaha dan saya telah meneruskan kontrak kami. Bagus untuk saya dan pasukan kerana dapat membuat pengumuman ini sejak awal, kerana ini memberikan kami perasaan tenang, memandangkan kami kini tahu bahawa saya akan terus menunggang M1 saya untuk tiga musim yang akan datang, jadi sekarang kita hanya perlu memberi tumpuan kepada usaha perlumbaan sebenar. Saya sangat berpuas hati dengan keputusan ini dan saya menaruh kepercayaan dalam pasukan Yamaha ini dan saya gembira mereka jua turut merasa sebegini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Yamaha atas keyakinan mereka, dan juga para peminat yang sentiasa menyokong kami, dan kami akan terus bekerja keras untuk memaksimumkan semua acara Grand Prix dan saya mengharapkan tiga musim yang lebih luar biasa bersama mereka kelak! "
No comments: