Yamaha Motor catat pertumbuhan kukuh jualan produk utama

Yamaha Motor Co., Ltd. mengumumkan jualan bersih bagi tempoh perakaunan separuh pertama tahun fiskal berakhir 31 Disember 2018 pada 851.3 bilion yen, iaitu peningkatan sebanyak 23.3 bilion yen (2.8%) berbanding tempoh yang sama sebelumnya

Penjualan bersih ini meningkat berkat jualan yang sihat dalam perniagaan motosikal di pasaran baru muncul, perniagaan marin, dan jentera perindustrian dan perniagaan robot. Sebagai tambahan kepada jualan bersih yang lebih tinggi, pendapatan operasi meningkat berkat peningkatan produk campuran dalam perniagaan motosikal, jentera perindustrian dan perniagaan robot di pasaran baru muncul telah menyerap penurunan pendapatan dalam perniagaan motosikal di pasaran maju, yang berada pada tahap yang sama seperti tahun sebelumnya .

Motosikal:
Jualan bersih adalah 515.4 bilion yen (peningkatan 6.2 bilion yen atau 1.2% berbanding dengan tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya), dan pendapatan operasi ialah 31.2 bilion yen (penurunan sebanyak 2.5 bilion yen atau 7.5%).
Di pasaran baru muncul seperti Indonesia, India, dan Filipina, peningkatan unit jualan, peningkatan campuran produk, dan lain-lain menyumbang kepada peningkatan jualan dan pendapatan. Di pasaran maju, penurunan unit jualan di Eropah dan lain-lain menyebabkan penurunan jualan dan pendapatan.
Marin:
Jualan bersih adalah 188.7 bilion yen (peningkatan 9.0 bilion yen atau 5.0% berbanding tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya), dan pendapatan operasi adalah 38.2 bilion yen (peningkatan sebanyak 1.3 bilion yen atau 3.5%).
Peningkatan jualan dan pendapatan dicapai dengan peningkatan jualan kenderaan air dan unit bot sukan di Amerika Utara.

Produk Kuasa:
Jualan bersih adalah 71.3 bilion yen (peningkatan sebanyak 4.3 bilion yen atau 6.5% berbanding tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya), dan pendapatan operasi adalah 1.1 bilion yen (peningkatan 0.2 bilion yen atau 18.6%).
Peningkatan jualan unit kenderaan serba guna dan kereta golf membawa peningkatan jualan dan pendapatan.

Jentera Industri & Produk Robot:
Penjualan bersih adalah 35.3 bilion yen (peningkatan sebanyak 4.5 bilion yen atau 14.6% berbanding tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya), dan pendapatan operasi ialah 8.8 bilion yen (peningkatan sebanyak 2.5 bilion yen atau 40.3%).
Peningkatan jualan dan pendapatan telah dicapai dari produk pelekap permukaan dan sebagainya.

Produk lain:
Jualan bersih adalah 40.6 bilion yen (penurunan 0.8 bilion yen atau 1.8% berbanding tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya), dan pendapatan operasi adalah 2.9 bilion yen (penurunan 1.4 bilion yen atau 32.6%).
Penjualan dan pendapatan berkurang disebabkan kemerosotan produk basikal berbantu elektrik dan lain-lain.

Peningkatan jualan dan pendapatan dari sektor perniagaan marin, perniagaan pasaran motosikal baru muncul, dan jentera perindustrian dan perniagaan robot akan menyerap faktor-faktor dalam pembangunan pasaran perniagaan motosikal maju dan menyebabkan penurunan jualan dan pendapatan keseluruhan. Oleh itu, keputusan perniagaan yang disatukan untuk tahun fiskal 2018 ini tidak berubah dari ramalan awal, iaitu jualan bersih 1,700.0 bilion yen, dan 150.0 bilion yen dalam pendapatan operasi, 155.0 bilion yen dalam pendapatan biasa, dan 103.0 bilion yen dalam pendapatan bersih untuk tahun fiskal yang boleh diagihkan kepada pemegang saham syarikat induk.

No comments: