UMW Toyota sokong halang cukai jalan kenderaan isu beg udara Takata

Pengedar kenderaan Toyota dan Lexus di Malaysia iaitu UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) telah mengumumkan sokongannya hari ini terhadap kesungguhan kerajaan dalam mengendalikan isu penggantian Airbag Takata.

Menteri Pengangkutan, YB Anthony Loke baru baru ini telah mengarahkan pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) supaya tidak membenarkan pembaharuan cukai jalan bagi kenderaan yang mempunyai modul yang terjejas tetapi belum diganti.

Penggantian modul inflator sistem beg udara Takata SRS diperlukan kerana degradasi bekas propelan dalam modul yang boleh menyebabkan beg udara pecah ketika diaktifkan. Keadaan ini mampu mengakibatkan kepingan logam tajam disembur ke arah pemandu dan / atau penumpang hadapan, lalu menyebabkan kecederaan serius atau kematian. Kecacatan ini menjejaskan berjuta-juta kenderaan di seluruh dunia sepanjang 15 tahun yang lalu oleh pengeluar kenderaan yang berbeza.

"Sejak tahun 2013, Toyota Motor Corporation telah secara aktif menangani isu ini. Kenderaan terjejas telah dikenalpasti dan pengedar di seluruh dunia telah dimaklumkan untuk memulakan Kempen Servis Khas. Sepanjang kempen ini, modul inflator beg udara kenderaan pemilik telah diganti tanpa caj, "jelas Timbalan Pengerusi UMW Toyota
Motor, Encik Akio Takeyama.

UMW Toyota telah melaporkan kadar penyelesaian penggantian inflator yang tinggi untuk kenderaan Lexus yang berusia di bawah 3 tahun dan 53% untuk kenderaan Toyota yang berusia di bawah 6 tahun. UMW Toyota menggesa pemilik kenderaan Toyota dan Lexus yang lebih tua dengan modul inflator inflator terjejas untuk datang dengan cepat. Pelbagai kenderaan untuk kenderaan Toyota terjejas
adalah yang dikeluarkan dari tahun 2001-2014 dan kenderaan Lexus yang terjejas adalah keuaran 2007-2016.

UMWT seterusnya memberi jaminan kepada pelanggan bahawa usaha telah dibuat untuk meminta pemilik membawa kenderaan mereka ke pusat perkhidmatan yang bertauliah untuk penggantian modul percuma dan surat pemberitahuan telah dihantar kepada pemilik berdasarkan butir-butir yang ada dalam pangkalan data mereka.

"Keselamatan adalah keutamaan kami dan kami berusaha untuk menghubungi pemilik melalui pelbagai cara berkaitan. Kami berterima kasih kepada Menteri Pengangkutan atas keprihatinannya dan akan menyokong sepenuhnya inisiatif ini," kata  Presiden UMW Toyota Motor, Encik Ravindran K.

UMWT menggesa mana-mana pihak yang terlibat dan pelanggan yang mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini untuk menghubungi mereka di mana sokongan penuh akan diberikan supaya tidak menghadapi isu mengenai pembaharuan cukai jalan berkaitan penggantian bukan-beg udara.

Toyota juga telah mencipta pemeriksa VIN (Nombor Pengenalan Kenderaan) di laman webnya toyota.com.my untuk membolehkan pemilik Toyota menyemak sama ada kenderaan mereka terlibat dalam apa-apa kempen servis khas (special service campaign) termasuk penggantian modul inflator beg udara Takata. Pelanggan terjejas perlu memberikan butiran hubungan mereka untuk membolehkan wakil lepasjualan Toyota untuk menghubungi mereka
dengan mengatur penggantian modul inflator yang terjejas.

Selain pemeriksa dalam talian, pemilik Toyota juga boleh menelefon talian percuma Toyota di 1800-8-TOYOTA (869682).

No comments: