Benelli terus maju setelah 107 tahun

Pada musim bunga tahun 1911, seorang janda bernama Teresa Benelli telah menggunakan keseluruhan modal kepunyaan keluarga untuk membina sebuah bengkel mekanik bagi mewujudkan pekerjaan untuk keenam enam anak lelakinya. Pada asalnya ia hanya sebuah bengkel pembaikan, di mana beberapa alat ganti untuk kereta dan motosikal dibuat.
Tetapi keenam enam Benelli bersaudara tersebut telah memasang aspirasi lebih jauh, iaitu untuk membina motosikal. Pada bulan Disember 1921, muncullah motosikal Benelli pertama: "Velomotore", iaitu sebuah motosikal 98 cc 2-stroke, yang dituruti pada tahun 1923 dengan versi 147 cc. Dan hanya dengan model motosikal ini, Tonino Benelli mula meraih kemenangan yang kemudiannya menjadikan kilang Itali itu terkenal di seluruh Eropah.

Pada tahun 1951, model Leoncino pula dilahirkan dan disamping menerajui kejayaan penjualan, ia juga muncun juara pada tahun 1953 di Motogiro d'Italia pertama, yang ditunggang oleh Tartarini. Selepas 65 tahun, Leoncino kini mengalami kebangkitan semula dalam bentuk moden yang indah, kembali untuk mencari kemenangan di Queens Cavalcade, Australia di mana Mark Townsend, akan cuba untuk mencontohi rakan senegaranya Ken Carruthers, yang merupakan juara dunia dengan Benelli pada tahun 1969.
Sentiasa berada di barisan hadapan teknologi dalam pengeluaran model luar biasa, Benelli menjadi milik QJGroup pada bulan Disember 2005. Quianjiang adalah sebuah syarikat yang terletak di Wenling, China di mana 14,000 pekerja setiap tahun menghasilkan lebih daripada 1.2 juta kenderaan roda dua, dan lebih daripada dua juta enjin, di sebuah kilang ultra-moden bersaiz 670,000 meter persegi kawasan pengeluaran, hampir sama besar dengan saiz sebuah bandar kecil. Quianjiang memberi tumpuan kepada kualiti, dan telah menerima pengiktirafan antarabangsa ISO 9001 yang disahkan sejak 1997. Kira-kira 20% pengeluarannya dieksport ke seluruh dunia, termasuk Amerika dan Eropah. Kini jenama Benelli terus mara ke hadapan selepas 107 tahun ia ditubuhkan.

No comments: