Zulfahmi sah berhenti dari Moto2

Zulfahmi Khairuddin telah memutuskan untuk menamatkan kerjasama dengan pasukan IC Racing Team yang diwakilinya dan mengundurkan diri dari Kejohanan Dunia Moto2, berkuatkuasa serta merta.

Selepas empat perlumbaan pada musim 2018, bekas pelumba Moto3 dan World Supersport, Zulfahmi, telah untuk tidak meneruskan cabaraan Moto2 yang super kompetitif.

"Selepas perlumbaan terakhir di Jerez, saya merasa sangat sukar bagi saya untuk melakukan apa-apa peningkatan dalam keputusan saya sejak permulaan musim. Selepas pemikiran yang teliti dan perbincangan yang mendalam dengan pasukan, saya telah memutuskan bahawa ia adalah yang terbaik untuk saya untuk menamatkan kerjaya Moto2 saya, "kata Zulfahmi.

"Saya ingin menyampaikan ucapan terima kasih yang tulus kepada mereka yang terlibat, terutamanya kepada Ketua Pegawai Eksekutif SIC Dato' Razlan Razali dan pengurus pasukan Johan Stigefelt atas kepercayaan mereka untuk memberi saya peluang untuk bersaing dalam kejohanan Moto2.

Zulfahmi telah diumumkan sebagai pengganti untuk Hafizh Syahrin Abdullah yang telah dipilih untuk menyertai paukan MotoGP Monster Yamaha Tech3 pada bulan Februari. Musim lalu, Zulfahmi menunggang dalam Kejohanan Supersport Dunia di bawah naungan paukan  Orelac Racing Verdnatura untuk dua musim sejak 2016. Keputusan terbaiknya ialah tamat di tempat kedua pada pusingan di Malaysia pada tahun 2016.

Zulfahmi berjaya menaiki podium sebanyak dua kali dalam kelas Moto3 dengan jentera KTM dalam tahun 2012. Zulfahmi membuat penampilan sulung di Moto2 di Grand Prix Qatar pada bulan Mac, dan tamat di tempat ke-28. Di Grand Prix Argentina, dia tamat di tempat ke-26 manakala di Grand Prix di Amerika, dia menamatkan saingan di tempat ke-27. Pada pusingan baru-baru ini di Jerez, Sepanyol, malangnya dia menamatkan perlumbaan.
Walaupun menamatkan kontraknya dengan SIC Racing Team, Zulfahmi masih akan terlibat dalam perlumbaan dalam peranannya sekarang sebagai mentor dalam program 'Impian ke MotoGP' yang disokong oleh SIC - program untuk menggali bakat mentah dalam dua roda perlumbaan.

"Saya akan menumpukan tenaga dan pengalaman saya ke arah membimbing bakat-bakat muda yang ada di dalam program ini kerana kami berhasrat untuk mewujudkan laluan yang berdaya maju ke puncak perlumbaan dua roda iaitu MotoGP," katanya.

"Kepada semua orang di Pasukan Perlumbaan SIC, saya mengucapkan terima kasih kerana membimbing dan menolong saya sejauh ini."

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif SIC Dato' Razlan mengucapkan terima kasih kepada Zulfahmi dan mengakui cabaran dalam Kejohanan Dunia Moto2 memang kompetitif.

"Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Zulfahmi atas kerja keras dan dedikasinya selepas empat pusingan dalam kejohanan. Saya sedar sukar untuk dia menyesuaikan diri dengan kejuaraan Moto2 yang super kompetitif walaupun dengan pengalamannya dalam Kejohanan Supersport Dunia .

"Saya juga menyedari betapa sukarnya dia menjadi pengganti Hafizh, tetapi pada masa itu, Zulfahmi merupakan pilihan yang ada yang kami telah menilai dari pengalamannya. Walaupun dia mungkin tidak bersedia secara fizikal dan mental untuk berlumba di Moto2, dia mengambil cabaran dalam langkahnya dan melakukan yang terbaik dalam setiap pusingan malangnya dia tidak dapat memperbaiki masa dalam kejohanan itu.
"Kami menerima keputusannya tetapi kami akan terus bergerak ke hadapan dengan projek ini. Ini merupakan projek jangka panjang yang kami buat ketika kami mengambil keputusan untuk mengambil Hafizh di bawah sayap kami, pasukan telah dipilih oleh Hafizh sendiri dan mereka akan menjadi pasukan hebat untuk penggantian pengganti.

"Kami akan meneroka pilihan kami untuk penggantian Zulfahmi kerana kami berharap dapat mencari seseorang yang berpengalaman dalam Moto2 atau telah menjalani latihan yang diperlukan dalam kejohanan dunia junior. Moto2 adalah satu perlumbaan yang agresif yang mencabar di mana kita harus menganalisis dengan teliti pelumba yang mampu dan sedia mungkin ia menjadi bakat tempatan atau antarabangsa. Kami berharap dapat membuat pengumuman minggu ini," katanya.

No comments: