Skuter elektrik Kymco mampu capai 200 km

Kymco mengumumkan sistem perkongsian bateri dan platform pengecasan elektrik yang akan digunakan untuk sepuluh model skuter elektrik yang akan dilancarkan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Model pertama, Many EV, telah diperkenalkan bersama dengan platform skuter elektrik Ionex Kymco di Pameran Motosikal Tokyo 2018. Tiada banyak maklumat mengenai spesifikasi Many EV setakat ini tetapi ia dijangka akan setanding dengan skuter Kymco Many 125 berenjin petrol. Many EV kelihatan menarik, tetapi platform Ionex sebenarnya adalah topik utama di sini.
Platform Kymco Ionex bertujuan untuk menangani empat halangan yang dihadapi dengan penggunaan kenderaan elektrik: kebimbangan capaian jarak, waktu menunggu yang panjang, kekurangan stesen pengecasan awam dan pembatasan reka bentuk untuk memuatkan teknologi elektrik.
Kunci keseluruhan rancangan platform ini adalah bagaimana Kymco memanfaatkan pek bateri Ionex yang boleh ditukar atau dikongsi. Perkongsian bateri bukan idea yang benar-benar baru. Beberapa model motosikal elektrik Zero telah mempunyai bateri yang boleh ditanggalkan, walaupun pek bateri Zero lebih besar dan lebih rumit daripada penyelesaian yang ditawarkan Kymco. Bateri Ionex lebih padat dan mudah dibawa dengan pemegang genggam dan berat dikatakan sekitar 5 kg setiap. Persaingan akan dihadapi Kymco oleh pembuat skuter elektrik Gogoro dan baru-baru ini Honda turut mengumumkan idea serupa dengan PCX elektriknya.

Pendekatan Kymco adalah untuk mengintegrasikan bateri ke lantai skuter. Ini bukan sahaja menurunkan berat lebih rapat ke bumi, malah ia juga membebaskan kawasan bawah pelana untuk membolehkan ruang penyimpanan yang lebih besar. PCX Electric Honda menyimpan baterinya di bawah tempat duduk, hinggakan tidak ada ruang untuk menyimpan barangan lain. Kymco merekabentuk cara yang agak elegan untuk memasukkan dan mengeluarkan bateri.

Pek bateri segi empat disimpan mendatar apabila digunakan. Apabila skuter dimatikan, suis pada hendal sebelah kanan menyebabkan bateri berputar ke kedudukan menegak, dan menjadikannya mudah dikeluarkan.
Many EV dibekalkan dua pek bateri di dalam petak lantai, jadi anda boleh mengecasnya secara berasingan.

Apa yang menarik tentang sistem Ionex ialah ia menggunakan bateri "teras" ketiga, yang tidak boleh dialih, di bahagian depan bahagian simpanan di bawah pelana. Apabila skuter sedang digunakan, bateri bolehalih membekalkan kuasa skuter dan juga juga mengecas bateri teras. Apabila kuasa pek bateri berkurang, atau bateri  dikeluarkan, bateri teras menjadi sumber kuasa utama, membolehkan anda menunggang sementara pek bateri dicas semula.

Sistem pengurusan kuasa mengawal cara pek bateri bolehalih membekalkan kuasa skuter atau mengecas bateri dalaman kekal. Kymco berkata sistem itu lancar beralih antara kedua dua sumber kuasa tanpa mengganggu prestasi.
Kymco menawarkan beberapa cara yang berbeza untuk mengecas skuter Ionex, menggunakan pilihan pengecasan peribadi dan juga perkongsian. Pemilik boleh menghubungkan skuter kepada bekalan elektrik yang serasi atau meletakkannya di dok pengecasan mudah alih.
Platform Ionex termasuk rangkaian dok pengisian awam, rangkaian pusat pengecasan dan kedai cas awam. Dok pengisian cas boleh mengecas pelbagai bateri yang dikongsi, dan membolehkan penunggang untuk menukar bateri yang rendah kuasanya untuk pek bateri yang telah dicas sepenuhnya. Kymco berkata dok ini boleh ditempatkan dengan mudah ke tempat awam seperti stesen transit dan kawasan pelancongan. Kymco mengharapkan kerjasama kerajaan tempatan, dengan membenarkan pemasangan dok ini ke atas harta awam dan dengan mewujudkan dasar-dasar untuk menggalakkan sektor swasta untuk memasang memasang dok pengecasan awam.
Kymco juga mencadangkan rangkaian perniagaan dan pejabat untuk membekalkan pusat pengecasan awam untuk penunggang untuk skuter ini.

Pilihan lain ialah rangkaian lokasi pengecasan Kymco di mana penunggang boleh meninggalkan bateri mereka untuk mengisi semula. Menurut Kymco, lokasi pengecasan ini boleh mengembalikan bateri dengan cas penuh dalam waktu kurang dari satu jam. Sebagai alternatif, stesen-stesen ini juga boleh menyewakan bateri. Ini juga membuka peluang untuk menyewa pelbagai bateri pada masa yang sama untuk perjalanan yang lebih panjang. Menurut Kymco, kawasan simpanan bawah pelanaboleh menampung tiga pek bateri tambahan. Digabungkan dengan dua dipasang di skuter dan bateri dalaman, Kymco berkata tiga bateri tambahan boleh memanjangkan capaian skuter sehingga 200 km.
Kymco telah menetapkan sasaran untuk menjual lebih daripada setengah juta skuter elektrik dalam masa tiga tahun ini dan membangunkan rangkaian pengecasan di lebih 20 negara. Samada mereka berjaya mendapat sokongan kerajaan masih belum dipastikan.

Walaubagaimana pun, diharapkan konsep menarik ini akan dapat dibawa ke Malaysia oleh Modenas, dan rangkaian sistem pengecasan ini akan dapat dibangunkan dengan sokongan kerajaan sebagai menyokong teknologi hijau yang lebih mesra alam.

No comments: