Sah Tech3 sertai KTM


Pasukan persendirian MotoGP Tech3 akan bergabung dengan KTM mulai musim 2019 dan seterusnya, selepas keputusannya berpecah dengan rakan lama mereka iaitu Yamaha.

Pasukan Perancis tersebut telah berlumba dengan motosikal Yamaha dalam kelas perdana perlumbaan motosikal grand prix sejak 2001.Pada bulan Februari lepas Tech3 telaj mengumumkan akan menamatkan kerjasama mereka dengan pengeluar Jepun pada akhir tahun ini.

KTM telah mengumumkan hari ini bahawa Tech3 akan menyertai kem mereka dan berlumba dengan dua buah jentera RC16 pada musim 2019, sekali gus menjadi pasukan satelit pertama firma Austria tersebut di MotoGP. Menurut Herve, kerjasama ini akan berlangsung selama tiga tahun.

"Kami sangat gembira untuk bergabung dengan Tech 3 di MotoGP dari musim 2019 dan seterusnya," kata Pengurus Sukan Bermotor KTM, Pit Beirer.

"Pasukan ini mempunyai pengalaman bertahun-tahun dan mencapai banyak kejayaan dalam kejohanan itu. Struktur profesional mereka akan menjadikan kami lebih kuat."
KTM melengkapkan musim sulungnya sebagai pasukan pengilang di MotoGP tahun lepas, menamatkan musim di tempat kelima dalam kedudukan pengeluar dengan penamat terbaik perlumbaan di tempat kesembilan sepanjang musim lalu.

Sebelum pengumuman perjanjian dengan KTM in, bos Tech3 Herve Poncharal mendedahkan bahawa pasukannya telah mencapai persetujuan tiga tahun yang menjanjikan pasukannya untuk berlumba dengan jentera yang "sepadan dengan spesifikasi yang sama" seperti yang digunakan oleh pasukan pengilang.

Beirer menambah: "Menengahkan empat jentera KTM RC16 pada grid juga merupakan satu lagi langkah besar bagi kami, baik untuk pembangunan motosikal MotoGP kami dan mengembangkan struktur KTM di paddock.

"Dari Red Bull Rookies Cup hingga MotoGP ada jalan yang jelas ke hadapan.

"Kami tidak sabar-sabar untuk memulakan kerjasama yang hebat dan saya bersyukur kepada Herve Poncharal untuk kepercayaan masa depan di KTM."

Ppasukan pengilang KTM mempertengahkan Miguel Oliveira dan Brad Binder yang kini beraksi dalam kelas Moto2. Walaupun begitu kedua-dua KTM atau rakan barunya Tech3 belum lagi mengesahkan rancangan barisan pelumba selepas akhir musim 2018.

Tech3 akan membimbing Johann Zarco dan Hafizh Syahrin pada musim MotoGP terakhirnya dengan Yamaha.

Zarco menikmati musim rookie terhebat di Tech3 Yamaha tahun lepas, tamat keseluruhan di tempat kelima, dan telah dikenalpasti akan berlumba untuk KTM bagi musim 2019.

Dia telah menjadi pendahulu di seluruh ujian pra musim MotoGP tahun 2018, dan menetapkan masa terpantas dalam ujian akhir di Qatar.

No comments: