Zulfahmi kembali ke persada dunia dalam Moto2


Bekas pelumba Moto3, Zulfahmi Khairuddin kini kembali ke Kejohanan Dunia MotoGP. Zulfahmi, yang bertanding dalam Kejohanan Supersport Dunia selama dua musim lalu, akan menggalas cabaran dalam Moto2 dengan menyertai pasukan di SIC Racing Team menunggang tentera Kalex.

Fahmi akan melakukan ujian pertama jentera 600cc Moto2 pada 6 Februari ini apabila pasukan itu menyertai ujian rasmi selama tiga hari di Litar Ricardo Tormo di Valencia, Sepanyol.

Namun, Zulfahmi telah mengisytiharkan bahawa dia bersedia menghadapi cabaran dan perubahan itu bersandarkan pengalamannya dengan jentera 600cc Supersports dalam persediaan untuk pengembaraannya yang baru.
Aksi Fahmi di Burriram, Thailand
DATO 'RAZLAN RAZALI- SEPANG CIRCUIT ANTARABANGSA, KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

"Bagi pihak SIC, kami gembira Zulfahmi kan berlumba bersama kami sekali lagi di bawah sepanduk Pasukan SIC Racing pada tahun 2018. Dengan pencapaiannya pada tahun 2012, kami berharap Zulfahmi akan mencipta semula sejarah sekali lagi untuk Malaysia. Zulfahmi akan menjadi calon utama untuk ditempatkan di Moto2 kerana dia telah terdedah kepada World Supersport Racing selama 2 tahun yang lalu. Pengalaman berharga itu telah memberikannya asas untuk berlumba dengan jentera yang lebih berkuasa di samping pelumba antarabangsa. Mungkin kan menjadi agak sukar bagi Zulfahmi untuk beralih ke Moto2, tetapi, kami percaya dengan pengalaman kolektif setiap anggota krew dalam pasukan baharunya, Zulfahmi akan dapat mencapai sasarannya dan membawa kebanggaan kepada Malaysia, sebagai rakyat Malaysia berlumba dalam kejohanan dunia bersama pelumba Moto3, Adam Norrodin. "

# 63 ZULFAHMI KHAIRUDDIN

"Ia benar-benar hebat untuk mendapat peluang ini. Oleh itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada SIC terutamanya Dato 'Razlan atas sokongan berterusan dan keyakinannya kepada saya. Saya sangat teruja untuk kembali ke padok MotoGP. Di Valencia, fokusnya adalah untuk meningkatkan penyesuaian saya tengan jentera Moto2 dan bangkit dengan cepat. Saya tidak fikir ia adalah langkah yang terlalu besar untuk saya dari Supersport ke Moto2; tetapi pasti persaingan akan menjadi sukar dan saya perlu melakukan lebih banyak pusingan. Saya berharap untuk mendapatkan data yang baik di Valencia sebelum kita menguji minggu berikutnya di Malaysia.

JOHAN STIGEFELT - PENGURUS TEAM

"Zulfahmi Khairuddin kini akan menyertai kami di Moto2 untuk 2018, yang agak mengejutkan kerana kami telah merancang untuk berlumba bersama Hafizh, tetapi kami tetap bersedia. Kami telah bekerja keras selama enam bulan yang lalu untuk menyediakan projek Moto2 dan kami mempunyai segala-galanya. Kami mempunyai orang yang sangat baik di belakang projek ini dan pasukan ini. Kami akan memberi Fahmi sokongan yang terbaik dan jentera yang terbaik; Saya rasa dia akan terkejut betapa baiknya untuk menunggang motosikal Moto2. Sudah tentu ia akan menjadi sukar juga, ia adalah Kejohanan yang sengit dan ia memerlukan banyak kerja keras daripadanya tetapi Fahmi berasa yakin dan bersedia untuk menghadapi cabaran ini. Kami akan berada di sana untuk membantu beliau mempersiapkan dan menyokongnya sepanjang.


Sekarang kita mempunyai sembilan hari ujian sebelum pusingan pertama di Qatar, jadi kita mempunyai banyak kerja untuk dilakukan dan banyak perkara untuk dicuba dan membantu Fahmi dalam peralihan dari Supersport ke Moto2 tetapi saya yakin dia akan sukan jenteranya dan sukakan pasukan ini, kerana dia sudah chenal ramai orang di sini, jadi ia akan menjadi peralihan yang mudah untuknya. "
Barisan pelumba wildcard MotoGP 2009, Iskandar, Elly, Yuzy (penasihat), Zulfahmi dan Farid 
Pemenang tempat ketiga Novis, Zulfahmi di apit Shahrol Yuzy dan Ketua Pegawai Eksekutif Modenas ketika itu, Abd Harith Abdullah (kini Dato')


Sewaktu bersama Pasukan Cubprix Modenas

kini menyarung jersey SIC


Maka hampir lengkaplah kiasan 5563.......

1 comment:

JR Vitug said...

thanks for this usefull article, waiting for this article like this again. Slingshothelmets.com webstore