Kejohanan motosikal elektrik FIM dunia mulai 2019

Enel akan menjadi penaja utama Piala FIM MotoE™ yang akan datang. Siri perlumbaan litar motosikal elektrik pertama di dunia oleh FIM yang akan dikenali sebagai Piala Dunia FIM Enel MotoE™ yan akan bermula pada tahun 2019. Syarikat itu juga telah mengumumkan peranan barunya sebagai Rakan Tenaga Boleh Baharu MotoGP™  yang berkongsi wawasan bersama dengan pemegang hak komersil acara perlumbaan iaitu Dorna, yang mensasarkan komitmen jangka panjang kemapanan sukan tersebut.

Pengumuman itu dibuat pada acara yang diadakan hari ini di Officine Farneto di Rom.

Loris Capirossi bersama jentera lumba Energica
Piala Dunia MotoE™ baharu akan menjadi medan persaingan motosikal caj pintar yang dihasilkan oleh syarikat Itali, Energica, yang menyatukan prestasi dan pelepasan sifar.

Selain itu, Enel akan bekerjasama dengan Dorna untuk menyediakan MotoGP dengan penyelesaian tenaga maju, termasuk yang bertujuan untuk meningkatkan kecekapan tenaga dalam acara-acara persaingan.
 Enel akan merekabentuk dan menyampaikan peranti pengecasan pintar untuk memastikan pengecasan  pantas bagi motosikal Energica, di mana pengecas mudah alih yang dilengkapi bateri yang direka khas, mampu mengecas sepenuhnya motosikal dalam masa kurang dari 30 minit, akan disambungkan ke enjin pintar e-platform mobiliti untuk mengoptimumkan proses pengecasan. Platform ini mengintegrasikan teknologi canggih Enel's Electro Mobility Management platform (EMM), yang membolehkan pemantauan jarak jauh stesen pengisian, dan platform JuiceNet, yang dibangunkan oleh eMotorWerks (subsidiari Enel), yang membolehkan pengedaran kemudahan penyimpanan.
Enel, melalui bahagian perkhidmatan tenaga majunya iaitu Enel X, akan menawarkan kepakaran teknikal dan pengalamannya dalam mobiliti elektrik ke kejohanan FIM Enel MotoE™ World Cup. Kumpulan akan menyediakan pengecasan pintar dan cepat, perkhidmatan tenaga lanjutan, bekalan tenaga hijau serta penyimpanan, dengan kakitangan dan kemudahan di lokasi yang berdedikasi. Sistem elektrik kompleks MotoE akan disokong oleh pengurusan tenaga pintar Enel dengan sistem fotovoltaik mudah alih atau boleh didapati daripada grid pengagihan tenaga tempatan.
Sebagai penaja utama FIM MotoE ™ World Cup, logo Enel akan dipaparkan dengan jelas pada motosikal dan sut pelumba dalam siri perlumbaan baharu itu.

No comments: