Michelin Road 5 tanda aras baharu tayar motosikal

Versi ke-5 tayar siri Michelin Road yang menjadi kegemaran ramai, dilaporkan masih mengekalkan segala ciri ciri yang disukai oleh pelanggan mengenai tayar Pilot Road 4 nya yang nyata laris, tetapi kini telah ditingkatkan lagi cengkamannya, baik dalam keadaan basah dan kering. Hasilnya adalah tayar yang membelok dan membrek lebih baik dalam semua keadaan jalan raya sambil menjanjikan perbatuan yang tinggi. Mari kita ketahui bagaimana mereka melakukannya.

Michelin Road 5 yang menggugurkan nama "Pilot' sebagai modelnya ini mempunyai tugas berat untuk hadir sebagai pengganti Pilot Road 4. Terbaharu dari Michelin, Road 5 yang menarik ini merupakan model kelima dalam siri legenda tayar Pilot Road untuk kegunaan sepanjang tahun, dan yang terbaik dari Michelin! Road 4 adalah kegemaran pelanggan yang sangat disokong media sebagai tayar yang berprestasi tinggi yang baik dalam apa jua keadaan, tetapi ia nyata terasa sangat baik dalam cuaca basah, sehinggalah kehadiran Road 5. Dengan keluaran terbaharu ini, Michelin mengambil pendekatan evolusi, dan bukannya revolusi, dengan mengekalkan semua yang baik tentang Pilot Road 4, dan memberi tumpuan kepada peningkatan cengkaman dalam kedua-dua keadaan basah dan kering, tanpa menjejaskan kawasan-kawasan lain.
 Sekilas pandang, Road 5 kelihatan seperti gabungan Pilot Road 4 dan tayar prestasi tinggi RS Power. Ia mempunyai corak bunga yang pendek dan terputus dari Michelin Power RS, yang digabungkan dengan saluran  air Pilot Road 4.

Tetapi ada yang lebih dari itu. Pertamanya, dalam merekabentuk Jalan 5, Michelin mula-mula menyusun semula sifat keseluruhan permukaan tapak. Dalam cuaca basah, lazimnya kita tidak akan menunggang secara agresif ataupun mendesak keras, tetapi sebaliknya akan memberikan tumpuan kepada mengekalkan daya cengkaman dan mengekalkan motosikal dari tergelincir.

Ini bermakna sisi paling luar tayar hampir tidak digunakan sepenuhnya dalam cuaca basah - oleh itu, permukaan tayar yang direka untuk melaksanakan cengkaman secara optimum di jalan basah harus tertumpu di  bahagian tengah tayar, dan sisi yang paling luar harus direkabentuk untuk bertugas di jalan-jalan kering dalam keadaan optimum, ketika menunggang keras dan menyendeng ke dalam.

Oleh itu, Michelin sebenarnya telah mengurangkan jumlah bunga dan salur air pada tayar Road 5, dan meningkatkan tumpuannya kepada pusat tayar. Tetapi dengan mereka semula pola corak dan reka bentuk tayar, mereka juga menjadikannya untuk berfungsi dengan lebih cekap untuh mengalirkan air keluar. Dengan pengurangan alur dan saliran pada sisi yang paling luar, lebih banyak permukaan getah kini dikekalkan untuk bersentuhan dengan jalan raya bagi memberikan cengkaman dan maklum balas yang anda inginkan semasa menunggang keras di kering.
Jika dibandingkan dengan Pilot Road 4 (kiri), anda dapat melihat bagaimana Road 5 telah mengalami pengurangan bunga di sisi bagi mengoptimumkan cengkaman dalam keadaan kering, sambil meningkatkan kecekapan pengaliran air melalui bunga dan saliran pusat di mana ia nya amat diperlukan. Hasilnya ialah penambah-baikan dalam pengendalian basah dan kering, tanpa pengurangan dalam bidang utama lain di mana Pilot Road 4 telah terbukti berprestasi baik.


Tiga Ciri Utama Michelin Road 5

ACT (Teknologi Sarung Adaptif): Walaupun tidak kelihatan pada mata kasar, kerangka Road 5 merupakan satu langkah besar ke hadapan dari Pilot Road 4. Teknologi ACT baru Michelin menjadikan badan itu merentas muka tayar dengan nipis, untuk mengekalkan keringanannya, namun menambah lapisan yang lebih tebal di sisi dinding untuk menambah ketegaran, maklum balas, dan keyakinan membelok.

Komponen 2CT+ Baharu: Kedua-dua tayar depan dan belakang Road 5 menggunakan binaan campuran Michelin 2CT, dengan sebatian yang lebih tahan lama di tengah untuk perbatuan yang lebih tinggi, dan sebatian yang lebih lembut di pusat untuk cengkaman yang lebih baik apabila membelok. Namun sebatian lembut di sisi akan berkompromi dengan ketegaran, jadi penyelesaiannya ialah sebatian 2CT+ baharu Michelin ini, yang menggunakan lapisan asas dari kompaun yang lebih kukuh di seluruh permukaan bunga, dengan lapisan atas sebatian lembut di atasnya di sisi, untuk mewujudkan tayar tegar dengan maklum balas yang baik sambil mengekalkan permukaan licin. Binaan 2CT+ digunakan hanya pada tayar belakang Road 5, manakala tayar depan Road 5 mengekalkan binaan 2CT.

XST Evo Siping pada bunga: Pengurangan alur halus kini mengingkatkan cengkaman kering, dan Michelin terpaksa membuat kerja aliran yang berkesan untuk memindahkan air daribunga tayar. Untuk melakukan ini, mereka mencipta XST Evo baru yang revolusioner yang menyerupai saluran dalam bentuk trapezoid terbalik (lebih luas ke dasar tapak bunga) yang bukan sahaja membantu Road 5 mengalirkan air dengan lebih pantas, malah mengekalkan kesan ini untuk masa yang lebih lama.

No comments: