'The Masseuse' juara produksi Filem Pendek BMW Shorties

Penglibatan pihak swasta dalam memajukan khazanah seni negara sememangnya harus dialu alukan. Salah sebuah syarikat automotif yang giat menyokong industri perfileman ialah BMW Malaysia.

BMW Shorties telah diperkenalkan sebagai satu platform untuk pembikin filem meneroka dan berkongsi bakat mereka. Kembali untuk tahun ke sebelas, tema BMW Shorties untuk tahun 2017 ialah “Visi”. Ia bertujuan menyerlahkan elemen futuristik dan kesan pertandingan ini terhadap industri perfileman di Malaysia. Selepas meraikan penganjuran selama 10 tahun pada tahun lalu, BMW Shorties nyata positif dengan impak ke atas rakyat dan industri filem Malaysia pada masa depan. 

Pertandingan filem pendek BMW Shorties menawarkan pembikin filem peluang untuk memenangi hadiah utama berupa geran produksi bernilai RM75,000 selain prospek dalam industri pembikinan filem. Antara anugerah yang disediakan kepada pembikin filem berpotensi ialah Pengarah Terbaik, Pelakon Lelaki Terbaik,  Pelakon Wanita Terbaik,  Lakon Layar Terbaik, Sinematografi Terbaik,  Reka Bentuk Produksi Terbaik,  Suntingan Terbaik, Reka Bentuk Bunyi Terbaik dan Anugerah Pilihan Penonton.  


BMW Group Malaysia telah mengadakan tayangan perdana ‘The Masseuse’, produksi BMW Shorties terkini daripada pemenang Hadiah Utama BMW Shorties 2016, Tan Ce Ding. Sama seperti filemnya, ‘Hawa’ yang memenangi anugerah tahun lalu, filem pendek terkini Tan Ce Ding itu menyerlahkan visi beliau dalam genre sains fiksyen. Ia mengisahkan tentang kisah cinta di antara robot dan manusia pada masa depan serta peranan mereka dalam masyakat yang maju. 


 ‘The Masseuse’ ialah sebuah kisah cinta sains fiksyen dalam setting Kuala Lumpur yang futuristik di antara seorang tukang urut humanoid dan jurutekniknya. Dia memiliki masa silam yang kelam, terganggu dan agenda yang masih belum dapat dilunaskan. Filem ini bertumpu kepada hubungan di antara robot dan manusia pada masa depan serta peranan mereka dalam sebuah masyarakat yang maju.
 

Ce Ding menjelaskan bahawa inspirasi di sebalik ‘The Masseuse’ adalah minatnya terhadap kisah-kisah sains fiksyen yang mempunyai pengikut tersendiri di negara ini. Jelasnya, “Saya memang seorang yang sentiasa ingin membawakan kisah manusia biasa berdepan dengan kepelbagaian yang luar biasa ke layar skrin. Malah dalam filem pendek ‘Hawa’ sebelum ini, konsepnya adalah untuk menunjukkan bagaimana kanak-kanak normal di Malaysia menjalani hidup dan memberi reaksi apabila berdepan dengan cabaran masa depan. Dalam filem baru ini, saya mahu meneroka elemen emosi manusia dan robot dengan tema cinta, benci, gembira, sedih dan penolakan.” 

“Apabila saya dan pasukan memenangi geran produksi berjumlah RM75,000 kami terus melihat peluang untuk meneroka satu lagi sisi genre filem sains fiksyen. Seterusnya mengembangkan elemen-elemen masyarakat Malaysia pada masa depan yang kami telah cipta terlebih dahulu dengan ‘Hawa’. ‘The Masseuse’ merupakan satu projek yang menarik kerana kami berpeluang untuk memikirkan bagaimana robot dan manusia boleh hidup bersama di Kuala Lumpur yang moden,” kata pembikin filem, Tan Ce Ding.


Watak lelaki utama dalam filem pendek ini dimainkan oleh Koe Shern, pemenang Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik dalam filem pendek bertajuk ‘32° C Fall In Love’ dalam BMW Shorties 2013, hasil karya Tan Seng Kiat. Manakala watak humanoid pula dimainkan oleh Candy Ice,  pelakon wanita utama dalam filem pendek bertajuk ‘Murdered’, nukilan Chua Dick Woei yang memenangi anugerah pada BMW Shorties 2012.    

 Selain meneroka idea-idea pembikinan filem, medium dan saluran yang baru. Sebagai seorang pembikin filem, Ce Ding mengetengahkan satu visi yang fokus terhadap elemen dan genre futuristik serta sains fiksyen. Digabungkan dengan keberanian, ia jelas melengkapkan beliau dengan potensi untuk menyertai pergerakan yang mendefinisikan semula generasi baru menerusi filem.

Pertandingan pada tahun ini diadili oleh barisan pembikin filem terbaik Malaysia yang terdiri daripada penerbit kreatif yang memenangi anugerah, Nandita Solomon; penulis lakon layar dan pembikin filem yang kian meningkat naik, Nadira Ilana; penulis skrip dan pelakon, Redza Minhat serta pembikin filem yang memenangi anugerah, Ho Yuhang dan Tan Chui Mui.

Penyertaan pertandingan BMW Shorties 2017 kini masih terbuka hingga Jumaat, 20 Oktober 2017. Maklumat lanjut mengenai BMW Shorties dan bagaimana untuk turut serta, layari laman web rasmi BMW Shorties: www.bmwshorties.com.my atau laman Facebook rasmi BMW Shorties: www.facebook.com/bmwshorties.

No comments: