GO Auto terajui pengeluaran kenderaan elektrik komersil

GO Auto kini dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluar dan komponen kenderaan elektrik (EV) serantau apabila mereka memperkenalkan bas elektrik dalam masa terdekat. Pengarah Eksekutif Go Auto, Dato' SM Azli SM Nasimuddin Kamal berkata mereka kini berada di berada atas landasan tepat  dan semua prototaip EV kini sudah hampir siap sepenuhnya.

Go Auto diberikan kepercayaan untuk membekalkan bas elektrik yang melibatkan kos pelaburan bernilai RM30 juta daripada kerajaan negeri Melaka. "Unit terawal bas elektrik dijangka diserahkan pada hujung tahun ini," tambah Azli lagi. Go Auto kini dalam peringkat perbincangan terakhir untuk beberapa projek baharu lagi bagi membekalkan bas elektrik lain.  
 Selaras Dasar Automotif Negara (NAP) 2014, Malaysia menetapkan sasaran satu juta jumlah jualan industri (TIV) menjelang 2020, dan 10 peratus ialah EV. Pembabitan Go Auto dalam membangunkan EV dan komponen berteknologi tinggi adalah sebahagian usaha menjayakan NAP2014.

Ia secara tidak langsung meletakkan Go Auto sebagai antara syarikat peneraju utama yang komited mahu membangunkan ekosistem EV secara serius.

"Kami berbangga apabila diberikan kepercayaan dan komited mahu membangunkan komponen EV untuk pasaran Malaysia dan ASEAN.   

"Bagi memastikan penghasilan komponen EV berjalan lancar, kami menjalinkan kerjasama dengan beberapa syarikat pengeluar EV seperti pembuat bateri Microvast dari Amerika Syarikat dan pengeluar bas Higer,” kata Azli lagi. 


No comments: