Super Cub Cross Cub bakal diperkenal Honda


Super Cub 110 Konsep
Honda diberitakan merancang untuk mendedahkan model pengeluaran baharu dan dua Super Cub konsep pada pameran Tokyo yang akan datang. Siri Cub ikonik ini akan menyambut ulangtahun ke-60 pada 2018, dan dalam bulan Oktober ini pengeluaran kumulatifnya akan mencecah 100 juta unit.

Pameran Motor Tokyo tiap dua tahun itu merupakan pameran kereta dan motosikal yang paling berprestij di Jepun dan dua kebetulan akan menjadikan edisi ke-45 pameran ini menjadi lebih istimewa buat Honda.

Perayaan berganda ini akan diterajui oleh pengenalan Cross Cub (atau CC 110) baharu, varian yang pertama kali diperkenalkan sebagai model konsep di pameran Osaka pada tahun 2013. Walaupun ia dinanti dengan penuh semangat di seluruh dunia, ia tidak pernah sampai ke pasaran barat, dan hanya untuk dijual di Jepun sebagai model bukan eksport (digambarkan di bawah).
Cub Cross 110
Pada masa ini Honda tidak menjelaskan sama ada model baharu itu dirancang untuk pengedaran ke seluruh dunia atau tidak, tetapi kemungkinan ia nya masih menggunakan platform Wave 110i yang terbukti sangat berjaya.

Selain Cross Cub, Honda juga mengumumkan kehadiran dua Super Cub konsep baharu iaitu model 110 dan juga 125C. Model 110 itu akan menjadi model keluaran bersempena pengeluaran 100 juta unit yang dihasilkan setakat ini, sementara model 125C mungkin akan menjadi permulaan model pengeluaran masa depan.
Honda Super Cub 50 ini masih lagi dikeluarkan di Jepun atas dasar penghormatan kepada model ini sebagai motosikal kecil yang telah memulakan segala galanya.

No comments: