Kesedaran keselamatan tayar matlamat Goodyear

 'Op Selamat 11/2017' yang diadakan ketika musim perayaan Hari Raya baru baru ini menyimpulkan bahawa jumlah kemalangan maut dan kematian masing-masing menurun sebanyak 12% dan 14%, "Op Selamat 11/2017" baru-baru ini menyimpulkan bahawa jumlah kemalangan maut dan kematian masing-masing jatuh masing-masing sebanyak 12% dan 14%.

Faktor kecuaian dan kecuaian disebut sebagai sebahagian punca utama, selaras dengan kaji selidik yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Institut Malaysia (MIRORS) pada 2016 yang turut mendedahkan bahawa 80.6% daripada kemalangan adalah disebabkan oleh kesilapan manusia manakala 19.4% adalah disebabkan oleh keadaan jalan dan kenderaan.

Bagi mengingatkan pemandu tentang betapa pentingnya keselamatan di jalan raya, Goodyear Malaysia telah menganjurkan kempen pemeriksaan tayar percuma dan pemeriksaan 10-perkara secara percuma berserta pengedaran pek Goodyear Hari Raya Think Pack di Lembah Klang.

 Inisiatif yang merupakan sebahagian dari usaha "Goodyear's Better Future" ini adalah salah satu usaha tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat yang menumpukan pada menggalakkan dan meningkatkan keselamatan di komuniti di mana syarikat beroperasi melalui pelbagai program penglibatan komuniti keselamatan jalan raya.

"Pada tahun ini, kami ingin melibatkan rakyat Malaysia dengan cara yang lebih peribadi, di mana kami melawat bazar dan mengadakan perbualan dengan pelanggan, mengingatkan semua orang betapa pentingnya kenderaan dan tayar mereka diperiksa dengan tetap, selain mematuhi undang-undang lalu lintas yang dibuat untuk melindungi kita", kata Pengarah Urusan di Goodyear Malaysia Berhad, Ben Hoge.


 "Tayar adalah satu-satunya komponen yang bersentuhan dengan jalan raya. Oleh itu kami telah menyediakan satu panduan penyelenggaraan tayar asas yang menyediakan maklumat penting mengenai apa yang perlu diperiksa secara kerap. Kita semua berperanan untuk memastikan keselamatan jalan raya bagi semua orang, supaya kita semua dapat menantikan sambutan Hari Raya dengan bermakna, "katanya.

Kempen pemeriksaan percuma ini telah diadakan di Bazaar Ramadhan Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor dan Bazaar USJ, Subang Jaya, Selangor serta di Tempat letak kereta Kompleks Sukan Shah Alam, Selangor.


No comments: