Menguja dan Teruja: Yamaha MT-07Yamaha sepertinya menyedari dambaan penunggang berdarah muda (walaupun mungkin berusia senior...) untuk memiliki sebuah jentera yang menyeronokkan. Penampilan Yamaha MT-07 baru telah menzahirkan usaha mereka untuk mengeluarkan sebuah motosikal mampu-milik, dengan mensasarkan demografi usia 20-35 tahun. Ia nyata melangkaui jangkaan sekadar hanya sebuah motosikal komuter, malah begitu mengujakan dan membuatkan anda mengorak senyuman tiap kali menunggangnya.

Keretampilannya jelas berkongsi DNA dan juga warna dengan saudaranya yang lebih besar iaitu model MT-09 terdahulu, namun MT-07 ini bukan bertujuan hanya untuk penunggang yang menagihkan adrenalin. Tetapi jangan sesekali menyangka bahawa peenunggang berpengalaman tidak akan berminat dengan ahli baru keluarga Master of Torque ini. Resipi rahsia Yamaha telah memastikan penggabungan kemudahan pengendalian sebuah tunggangan yang menyeronokkan, yang menggunakan bahan-bahan ringan ditambah pula dengan enjin berkembar selari CP2 yang baharu.

Duduk di atas pelana MT-07 yang menawarkan kedudukan  menunggang yang selesa dan kasual pada ketinggian 805mm, hidupkan enjin dengan menolak suis penghidup merah ke bawah dengan ibu jari kanan anda, dan terus bergerak tanpa perlu memikirkan tentang mod penunggangan dan sebagainya. Anda akan berasa selesa dengan motosikal ini dengan agak segera, kecuali mungkin tercari cari kedudukan butang hon dan lebih kerap mmenganggap butang pembatalkan lampu penunjuk sebagai butang hon.

Yamaha merancang untuk menggunakan enjin yang sama dalam model hiliran (mungkin model kembara atau touring?). Enjin ini telah direka dengan meminimakan seberapa banyak bahagian yang bergerak yang mungkin, bukan hanya untuk mengurangkan kos pemasangan tetapi juga mengurangkan geseran dalaman dan berat keseluruhan, bertujuan untuk meningkatkan kecekapan keseluruhan.

Enjin model baru ini mampu menjana 75hp seperti yang didakwa. Mungkin angka ini tidak begitu menarik perhatian anda, tetapi ianya 3hp lebih tinggi daripada Kawasaki ER-6 dan Suzuki SFV650. Ianya juga 3 lbft lebih berdaya kilas daripada Suzuki dan Kawasaki, sesuai dengan gelarannya sebagai Master of Torque. Julat tork MT-07 ini dijamin untuk membuatkan anda tersenyum apabila anda menyedari bahawa bahagian depan motosikal ini telah direka se ringan yang mungkin. Selebihnya, kami biarkan anda melayan daya imaginasi sendiri tentang kemampuannya.

Jentera ini bergerak tangkas walaupun dari rpm rendah, dan ini membolehkan tunggangan santai (atau malas...)melalui jalan bandar dengan membiarkan ia dalam gear kedua atau ketiga. Tindak balas pendikit adalah benar-benar baik dan penggearan rendah membantu memberikan rasa pecutan yang baik apabila anda membuka pendikit.

Casis padat MT-07 yang berkerangka tetulang berbentuk tiub yang ringan merupakan titik permulaan bagi model ini. Penyerap-kejutan belakang boleh laras dipasang mendatar terus ke enjin bagi penjimatan berat dan meletakkan kurang tekanan kepada bingkai. Unit penyahmampatan membolehkan penggunaan motor penghidup yang ringan dan juga bateri yang lebih kecil serta ringan. Klac nya juga nampaknya seperti salah satu yang paling kecil pernah di gunakan bagi motosikal 75hp. Hasil reka bentuk berfokuskan keringanan ini menghasilkan sebuah motosikal dengan minyak di dalam enjin dan tangki bahanapi penuh pada 179kg, berbanding model saingan yang mencecah 204kg. Reka bentuk diet ringan ini bertujuan sebagai serampang dua mata; motosikal yang lebih menjimatkan namun ia juga lebih mudah untuk ditunggang. Gabungkan ia dengan pusat graviti yang rendah dan jarak roda sependek 1,400mm, ia menghasilkan sebuah motosikal yang tangkas, hingga mampu menggunakan tayar belakang 160mm berbanding tayar 180 tanpa kehilangan ketangkasan. Tupang teleskopik hadapannya menawarkan pergerakan 130mm, dan Yamaha menggunakan sudut tirus tupang bagi mengurangkan inertia stereng. Paparan digital terletak kemas pada hendal dan memaparkan semua maklumat yang penting seperti kelajuan, rpm dan tolok bahan api (bersama-sama dengan perjalanan dan suhu luar enjin).

Brek hadapan 282mm cakera berkembar dengan angkup monobloc dan cakera tunggal 245mm di belakang memberikan kuasa hentian yang lebih dari mencukupi. Buat masa ini model ABS belum ditawarkan.

Simpanan bahan api mampu menjanjikan 320 batu dari tangki 14 liter. Walaupun pada harga yang mampu milik, MT-07 tidak kelihatan seperti ia telah dibina kedekut. MT-07 ini menawarkan pengalaman yang menakjubkan untuk penunggang baru. Ia menjadikan sesetengah motosikal lain seolah-olah terlalu mahal pula. MT baru ini juga mampu menggoda banyak lagi penunggang berpengalaman, dan merupakan ancaman kepada pesaingnya dalam kelas yang sama, baik dari Jepun mahupun Eropah.

Jenis enjin 689 cm³ 2-silinder, 4 lejang, DOHC, 4-injap sejukan cececair
Gerek X lejang 80.0 mm x 68.6 mm
Nisbah mampatan 11.5: 1
Kuasa maksimum 55.0 kW (74.8PS) @ 9,000 rpm
Tork maksimum 68.0 Nm (6.9 kg-m) @ 6,500 rpm
Sistem pelinciran Basah
Suntikan Bahan Api karburetor
Klac Jenis Basah, Cakera berbilang
Sistem pencucuhan TCI
Sistem Permulaan Elektrik
Sistem penghantaran 6-kelajuan
Penghantaran Akhir Rantai
Sistem suspensi depan tupang teleskopik
Sudut Caster 24º jejak 90 mm
Sistem suspensi belakang swingarm
Brek hidraulik cakera hadapan dwi, Ø 282 mm
Brek belakang Hidraulik cakera tunggal, Ø 245 mm
Tayar depan 120/70 ZR 17m
Tayar belakang 180/55 ZR 17m
Panjang keseluruhan 2,085 mm
Lebar keseluruhan 745 mm
Ketinggian keseluruhan 1,090 mm
Ketinggian tempat duduk 805 mm
Tapak roda 1,400 mm
Kelegaan bumi 140 mm
Berat basah (termasuk minyak dan penuh tangki minyak) 179 kg
Kapasiti tangki bahan api 14 L
Kapasiti tangki minyak 3.0 L

No comments: