Satu Lembaran Baharu, Sayonara Kawasaki, Helo KMSB

 

Bab Baharu Perniagaan


Kepada semua,

Hari ini 1 Oktober 2021 kami mengakhiri perjalanan kami dengan Kawasaki sementelah membuka halaman untuk memulakan bab baharu dengan visi segar dan arah kontemporari.  Ianya merupakan perjalanan penuh duri bagi kami, dengan banyak begitu pelajaran yang dipelajari, bersama  naik turun dengan semua mereka yang telah membentuk kami untuk menjadikan diri kami sebagaimana sekarang.  Selama ini, kami bukan sahaja menjalin hubungan yang kuat dengan pekerja dan rakan sekerja kami, tetapi juga memperbaiki diri secara drastik sebagai manusia, menjadi lebih tahan, seperti rama-rama yang menetas dari kepompong.  Mengimbas kembali apa yang telah kami alami dalam 3 dekad yang lalu dan semua yang telah kami capai sebagai sebuah syarikat, kami teruja dengan apa yang ada di hadapan kami, terutamanya dengan sumber yang telah kami perolehi serta hubungan dan kemahiran yang telah kami kembangkan .


BAB PERTAMA

  Setelah hadir di negara ini selama lebih dari 40 tahun, nama Kawasaki menjadi bwgitu sinonim dalam dunia motosikal Malaysia.  Langkah pertama telah diorak oleh Danmotors Malaysia Sdn Bhd, yang merupakan pelopor jenama tersebut pada pertengahan tahun 1970-an sebagai francais Kawasaki pertama di Malaysia.  Danmotors, singkatan untuk Danish Motors, merupakan usahasama East Asiatic Company, Med-Bumikar Mara dan Permodalan Nasional Berhad. 

Pada tahun 1985, Danmotors Malaysia Sdn Bhd dinamakan semula menjadi Kawamotors Malaysia Sdn Bhd. Kawamotors diuruskan secara terus oleh Permodalan Nasional Berhad dan Safeguards Security Sdn Bhd.

KEBANGKITAN KAWASAKI SUNROCK SDN BHD (KSSB)


Pada bulan Disember 1987, Kawasaki Sunrock Sdn.  Bhd. (KSSB) digabungkan sebagai pemegang francais Kawasaki ketiga di Malaysia. Pegangan sahamnya dipimpin oleh Allahyarham Raja Dato 'Nong Chik Bin Ishak, Allahyarham Tan Sri Yahaya Bin Ahmad, Kawasaki Heavy Industries Ltd. Jepun dan Nissho Iwai Corporation.

Sunrock, terjemahan bahasa Inggeris untuk Nissho Iwai, sebenarnya merupakan gabungan dua perkataan, Nissho, yang bermaksud ‘Sun’ dan Iwai, yang bermaksud ‘Rock’. Sejak akhir tahun 1988, KSSB memulakan operasi CKD (Complete Knocked Down) dengan model model 80cc hingga 150cc serta mengimport motosikal CBU dengan lesen import (AP).  Era ini memperkenalkan pasaran Malaysia kepada model popular seperti Kawasaki AR80, AN90, KS100 dan AR125

Pada tahun 1993, KSSB mengembangkan operasinya dengan melabur di kilang pemasangan motosikal seluas 5 ekar di Pelabuhan Klang untuk memenuhi permintaan untuk model Moped 115cc K-1.  Kilang ini juga bertanggungjawab untuk memperkenalkan ZZR 250, Eliminator 250, Vulcan 500 Cruiser, ZXR 250 dan motosikal sports KR150 yang terkenal.

Kemudian, pada akhir tahun 1996, Kerajaan Malaysia memulakan inisiatif baharu dan memperkenalkan projek Motosikal Dan Enjin Nasional MODENAS, yang merupakan sebuah usaha sama antara Diversified Resources Berhad (DRB) dan Kawasaki Heavy Industries (KHI).  Dengan perubahan dasar oleh KHI ini, KSSB dihadkan untuk menjual motosikal bukan moped berkapasiti 150 cc ke atas sahaja.
Rantau Asia telah digegarkan degan krisis kewangan pada akhir tahun 1997 yang telah mempengaruhi ekonomi di beberapa negara ASEAN, termasuk Malaysia.  Selepas Krisis Kewangan Asia yang berlaku pada tahun sebelumnya, terdapat permintaan yang sangat rendah untuk motosikal berkuasa tinggi kerana masalah kewangan para pembeli, yang mengakibatkan KSSB terpaksa menghentikan operasinya pada tahun 1998. Tenaga kerja 400 pekerja terpaksa  dikurangkan kepada hanya 28 orang sahaja ketika itu.

Tahun 2001 dan 2003 telah menyaksikan KSSB bekerjasama dengan KHI dalam mengembankan mesin penuaian sawit baharu bernama "Tuah Chop-Cutter" untuk industri kelapa sawit.  Ini adalah penemuan nesin tuai sawit pertama di dunia.

Namun, di antara tahun 1998 dan 2004, KSSB telah memasuki fasa “hibernasi” dengan tenaga kerja yang sangat sederhana.


KAWASAKI SUNROCK SDN BHD, TERUS HIDUP!Bermula dari tahun 2004 hingga 2007, turutan permintaan yang berterusan kepada KHI, KSSB akhirnya diizinkan untuk menghidupkan operasi CKD kecil di premis Segambutnya dan setelah itu KSSB telah melonjak ke depan dengan pencapaian besar pada tahun-tahun berikutnya.
Pada tahun 2007, beberapa faktor mendorong KSSB untuk berpindah dari tapak asalnya di Segambut, Kuala Lumpur ke Glenmarie di Shah Alam.  Pada saat itu, KSSB telah memutuskan untuk berpindah ke kemudahan yang lebih besar untuk memasang model motosikal besar dari 250cc hingga 650cc.

Saat ini Sojitz telah menjual ekuiti saham mereka kepada KHI dan tidak lagi menggunakan nama "Sunrock". Turutan itu, KSSB menukar nama mereka menjadi Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn.  Bhd atau KMSB secara ringkas.

KELAHIRAN SEMULA SEBUAH LAGENDA


Tarikh 10 Jun 2008 menandakan kelahiran semula Kawasaki Motors Malaysia dengan pembukaan rasmi pejabat dan kemudahan kilang baru di Glenmarie, Shah Alam oleh Menteri MITI pada masa itu, YB Tan Sri Muhyiddin Bin Mohd Yassin (yang kemudian menjadi 7  Perdana Menteri Malaysia).  Ungkapan 'Legend Reborn' dengan tepat menandakan kepulangan KMSB ke industri motosikal dan ketekunan mereka dalam menghadapi kesulitan.  Berbekalkan hala tuju perniagaan barunya, KMSB memutuskan untuk menumpukan fokus pada sektor motosikal premium dengan model seperti superbikes.


Komuniti motosikal Malaysia dimeriahkan dengan pengenalan model seperti Ninja 250, ER-6n, ER-6f, VERSYS 650, Z250 dan Z800.
Sejak penhenalan ungkapan "Legend Reborn" hingga hari ini, KMSB telah mengembangkan diri mereka menjadi jenama yang unik, setelah melabur dengan banyak nama jenama Kawasaki dan menjadi perintis Kawasaki Flagship Concept Store yang pertama, Kawasaki Display Corner dan pelbagai lagi penampilan sulung dalam industri runcit motosikal.  KMSB turut meningkatkan pelaburan mereka dengan melabur penubuhan Pusat Khidmat Eksklusif Kawasaki (KESC) dan juga Kawasaki Pit Stop Service Corner (KPS) untuk meningkatkan jenama dan imej Kawasaki ke tahap yang lebih tinggi.

KMSB juga secara aktif mengambil bahagian dan membekalkan motosikal Kawasaki lebih daripada 7,000 unit antara 90cc ~ 1400cc kepada pelbagai agensi kerajaan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (MINDEF), Jabatan Bomba dan Penyelamat (BOMBA), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ),  Majlis Perbandaran dan lain-lain.
Sebagai tambahan, KMSB melabur dalam penubuhan Pusat Latihan Teknikal Kawasaki, yang merupakan sebuah kolaborasi dengan kolej teknikal untuk mekanik & juruteknik motosikal berkuasa tinggi untuk memperoleh pengalaman langsung di Pusat Latihan dan bengkel KMSB.

KMSB juga memperkenalkan Program Road Assist, yang merupakan bantuan kerosakan motosikal eksklusif untuk pemilik Kawasaki yang menawarkan bantuan tepi jalan dan perkhidmatan mengangkut percuma sehingga 600km bagi motosikal berkuasa tinggi bagi 24 jam sehari, 7 hari seminggu tanpa bayaran tambahan. 

Di samping itu juga, KMSB memperkenalkan kursus untuk pemilik motosikal besar di mana mereka belajar menunggang motosikal mereka dengan selamat dan menunggang dengan bertanggungjawab.NOTA TERIMA KASIH

Pihak KMSB Motors Sdn.  Bhd. (KMSB) mengucapkan penghargaan yang tulus dan ikhlas kepada mereka yang telah menaruh kepercayaan kepada mereka selama 33 tahun yang lalu.  Ia ditujukan terutamanya kepada Kawasaki Heavy Industries, Ltd. Jepun, Pemegang Saham, Pemegang Kepentingan, Persatuan Penjual Motosikal & Skuter Malaysia (MMSDA), Agensi Kerajaan, Bank, Institusi Kewangan dan Kredit, Agensi Insurans, Penjual Kawasaki GT World Ninja, Penjual Kawasaki Ninja, Kawasaki Green Station  Penjual, Stokis & Bengkel, Penjual, Para Petugas Media, pekerja yang berdedikasi dan terutamanya para pelanggan yang dikasihi.

KMSB tidak mungkin mampu mengucapkan terima kasih secukupnya atas sokongan semua pihak selama ini dan bantuan yang tidak pernah putus-putus dalam membina syarikat KMSB sambil membantu mereka meraih begitu banyak pencapaian.  Semakin kita bergerak maju, kita akan terus berusaha dan menjadi versi terbaik diri kita secara kolektif dan sebagai seorang individu.  Dengan kata-kata itu, KMSB mengharapkan sokongan berterusan anda dalam usaha mereka meneruskan perjalanan menuju fasa kejayaan baharu.

Terus melangkah ke hadapan, KMSB akan mempelbagaikan perniagaan mereka dengan model "5 Tiang" yang terdiri daripada satu Jenama Jepun, dua Jenama Eropah, satu Jenama Kenderaan Elektrik (EV) dan juga Jenama ASEAN mereka sendiri.  KMSB akan menggunakan "5 Tiang" ini untuk mencapai visi mereka untuk menjadi sebuah syarikat yang berkebolehan dan menguntungkan dalam jangka masa panjang.  KMSB menaruh harapan semoga akan terus menikmati lebih banyak kejayaan bersama rakan rakan mereka, terutamanya para peminat motosikal mereka.

Terima Kasih
Thank You
Arigato Gozaimasu

Nukilan asal Bahasa Inggeris:


KMSB Motors Sdn. Bhd.
(Dahulunya dikenali sebagai Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn. Bhd.)No comments: