PLUS aktifkan RFID laluan Hutan Kampung-Sg Dua


Mulai Ahad ini 31 Oktober 2021, sistem pembayaran tol Radio Frequency Identification (RFID) di sepanjang laluan Hutan Kampung-Sg Dua akan diaktifkan secara langsung bagi membolehkan lebih ramai pelanggan lebuh raya menikmati perjalanan yang lancar, tanpa sentuhan dan tanpa tunai, sekaligus menamatkan tempoh ujian awamnya yang dijalankan sejak Julai 2020. 

Sistem pembayaran tol RFID dengan sistem Pengecaman Automatik Nombor Pendaftaran Kenderaan (ANPR) di PLUS telah dipertingkatkan demi keselamatan dan kelancaran perjalanan yang membolehkan pelanggan melalui lorong tersebut pada kadar kelajuan 30 km/j berbanding 20 km/j di lorong SmartTAG. Di samping itu, sistem RFID di PLUS dengan ANPR dan Pusat Validasi Tol (TVC) akan meningkatkan pemprosesan pembayaran sebagai langkah pertama ke arah lebuh raya sistem tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) pada masa akan datang. Sebagai langkah menggalakkan pengalaman pembayaran tanpa tunai dan tanpa sentuh sejajar dengan norma baharu, sistem RFID juga akan memudahkan pelanggan untuk menambah nilai dan mengekalkan baki yang mencukupi melalui tambah nilai atas talian yang lebih selamat dan tambah nilai automatik melalui Touch 'n Go e-Wallet. 


“Sistem pertama seumpamanya bagi industri lebuh raya Malaysia, keunikan pengalaman RFID di PLUS terletak pada gabungan sistem ANPR dan TVC yang diperkukuhkan dengan kemampuan Artificial Intelligence dan Machine Learning yang menggunakan kamera beresolusi tinggi di kedua-dua lorong masuk dan keluar, sekaligus membolehkan semua pelanggan RFID sentiasa melalui lorong tol dengan lancar. Sistem ANPR dan TVC bersepadu ini akan dapat mengesan, menganalisis dan menyelesaikan isu pelanggan RFID secara automatik tanpa mengganggu pengalaman perjalanan pelanggan di lorong tersebut,” kata Datuk Azman Ismail, Pengarah Urusan PLUS Malaysia Berhad (PLUS).

Datuk Azman juga mengunjurkan penggunaan RFID di laluan PLUS' Hutan Kampung – Sungai Dua, yang kini merupakan yang tertinggi di semua lebuh raya sistem tol tertutup di Malaysia akan meningkat sehingga 30% dalam masa terdekat berikutan kebenaran merentas negeri oleh Kerajaan. “Kami bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Kedah dan Pulau Pinang untuk membawa RFID kepada pelanggan tempatan kami untuk menikmati pengalaman yang lancar menggunakan lorong RFID,” tambah beliau lagi.

Melalui kerjasama erat bersama Kementerian Kerja Raya (KKR) serta Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan pihak Touch ‘n Go Sdn Bhd (TNG), PLUS juga sedang berusaha untuk memperluaskan akses kepada pembayaran tol RFID di sepanjang lebuh rayanya dari Juru ke Skudai mulai awal 2022.

PLUS menjemput semua pelanggan lebuh raya di Kedah dan Pulau Pinang untuk beralih 

kepada RFID bagi mengalami pengalaman lebuh raya yang lebih lancar. Tag TNG RFID boleh 

dibeli dengan hanya RM35, jauh lebih murah daripada harga peranti SmartTAG baharu 

dengan tanpa penggunaan bateri. Lokasi pusat pemasangan RFID yang sah, serta panduan 

langkah demi langkah RFID boleh didapati di kedua-dua laman web TNG dan TNG Digital, atau melalui aplikasi mudah alih PLUS yang boleh dimuat turun dari Google Play Store atau Apple App Store. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai RFID dan bagaimana ia boleh membantu anda menikmati perjalanan lebuh raya yang lancar, sila layari www.plus.com.my.


No comments: