Alif Ashraf Tahiruddin terpilih sertai Yamaha VR46 Mastercamp

Yamaha VR46 Master Camp kali kelapan akan diadakan di Itali selama lima hari dari 4 hingga 8 September. Program ini membekalkan peserta dengan pengalaman para pelumba untuk meningkatkan kemahiran, pengetahuan dan motivasi mereka. Ia merupakan sebuah program latihan untuk membangunkan bakat muda, hasil kerjasama dengan pelumba Monster Energy Yamaha MotoGP  Valentino Rossi yang telah menubuhkan VR46 Riders Academy.
Wakil dari Malaysia
Muhammad Alif Ashraf Bin Tahiruddin
Edisi kelapan kem ini merupakan yang kedua tahun ini, turutan kepada yang diadakan pada bulan Mei. Ia akan menampilkan empat penunggang dari Asia Tenggara  iaitu dua dari Thailand, satu dari Malaysia dan buat pertama kalinya satu peserta dari Filipina, dan satu dari Kanada . Dengan penyertaan peserta kali ini, Mastercamp ini telah disertai pelumba-pelumba dari 15 negara berlainan sejak penubuhannya.

Sama seperti edisi terdahulu, para pelumba muda ini akan menjalani kurikulum latihan dan arahan selama seminggu di bawah bimbingan kakitangan VR46 Riders Academy dan pelumba MotoGP yang berafiliasi, di Ranch Motor Rossi di kampung halamannya Tavullia, dan Litar Dunia Misano Marco Simoncelli.

Biodata peserta dari Malaysia
Muhammad Alif Ashraf Bin Tahiruddin
Nationality: Malaysian
Umur: 16 (lahir tahun 2002)
Karier perlumbaan
2018: Ketiga dalam Kelas Wira, PETRONAS Malaysian Cub Prix Championship
2018: Kelapan dalam Malaysian Superbike Championship Open 250 class
2019: kini menyertai Kelas CP125 dalam PETRONAS Malaysian Cub Prix Championship
2019: menyertai Kelas Terbuka 250,  Malaysian Superbike Championship

No comments: