Jumlah pusingan perlumbaan MotoGP, Moto2 dan Moto3 diselaras

Jarak lumba dalam Kejohanan Dunia FIM MotoGP™ akan diselaraskan mulai tahun 2018, dengan peralihan selama dua tahun bermula musim ini sehingga perubahan akhir pada 2019. Ini adalah untuk memastikan bahawa setiap kelas perlumbaan mempunyai tempoh yang sama di setiap lokasi Kejohanan Dunia, bagi menambahbaik aturan acara dan membantu penyiar televisyen untuk memprogramkan pengaturcaraan perlumbaan dengan lebih baik.

Oleh kerana batasan peraturan mengenai penggunaan bahan api dan enjin di kelas utama, maka peningkatkan jarak beberapa perlumbaan MotoGP ™ dan mengurangkan jarak yang lain adalah tidak mampu dilakukan. Oleh itu, untuk mencapai matlamat persekataan dalam tempoh perlumbaan, tujuh perlumbaan MotoGP™ akan dipendekkan, bermula musim 2018. GP Amerika, GP Perancis, GP Catalan, GP Ceko dan San Marino GP akan disingkatkan sebanyak satu pusingan, dan GP Sepanyol dipendekkan dua pusingan dan GP Valencia sebanyak tiga pusingan. Perubahan ini adalah muktamad.

Walau bagaimanapun, bagi Moto2™ dan Moto3™, terdapat dua peringkat agar pengeluar lebih bersedia. Tahun ini, perubahan besarnya sama seperti di MotoGP™ bagi perlumbaan Moto3™ di Amerika, Sepanyol, Catalan, Czech, Aragon, GP Malaysia dan Valencia dipendekkan sebanyak satu pusingan, dan Moto3™ GP Perancis dipendekkan sebanyak dua pusingan. Moto2™ akan melihat pengurangan satu pusingan di GP Amerika, Perancis, Catalan, Jerman, Czech, San Marino, Jepun dan Malaysia, dan GP Sepanyol serta Valencia akan berkurangan sebanyak dua pusingan pada musim 2018.

Pada tahun 2019, pengurangan jarak perlumbaan akan menjadi lebih besar dalam kelas Moto2™ dan Moto3™. Walaubagaimana pun, perlumbaan kelas MotoGP™ tidak akan diselaraskan lagi.

Di samping itu, terdapat kemas kini lanjutan untuk peraturan MotoGP™ mulai 2018: jika Bendera Merah dikibarkan selepas 75% atau lebih jarak perlumbaan telah selesai, keputusan perlumbaan akan terus ditentukan dan diumumkan. Ini tidak mengubah peraturan sedia ada di Moto2™ dan Moto3™ di mana dua pertiga jarak perlumbaan mesti selesai sebelum mengisytiharkan keputusan akhir, dan ia bertujuan untuk meningkatkan keselamatan para pelumba dan juga peminat.

No comments: