Volvo XC60 baharu diperkenal

Volvo Car Malaysia telah melancarkan pengganti untuk SUV pertengahan mereka yang sangat berjaya dan yang lama ditunggu-tunggu, dengan memperkenalkan Volvo XC60 T8 Twin dwi-enjin baharu yang diimport sepenuhnya dari Sweden.

Model baharu ini akan menggantikan XC60 asal yang telah terjual hampir sejuta unit di seluruh dunia dan mewakili 30 peratus daripada jumlah jualan global Volvo.

"Kami mempunyai warisan yang kuat dalam mempopularkan SUV bergaya dan dinamik yang mempunyai teknologi terkini. XC60 baharu ini tidak terkecuali," kata Pengarah Urusan, Volvo Car Malaysia, Lennart Stegland.
XC60 baharu ini dibina di atas platform Senibina Produk Skalable (SPA), dan akan mengekalkan garisan cantik saudaranya yang lebih besar tetapi dengan reka bentuk yang lebih ekspresif di kedua-dua bahagian dalaman dan juga luaran.

"Bahagian luar mempunyai garis arus sporty dengan kualiti yang halus dan abadi. Hiasan dalamannya pula adalah komposisi seni bina komprehensif yang disudahi dengan baik dan bahan-bahan yang bermutu, semuanya sempurna diadun bersama," tambah Stegland.
XC60 baharu telah dianugerahkan Prestasi Terbaik Keseluruhan oleh Euro NCAP 2017 yang berprestij setelah mencatat skor 98 peratus yang hampir sempurna dalam kategori Orang Dewasa dan 95 peratus dalam kelas kenderaan Off-Road Besar.

Skor ini mungkin disebabkan oleh kebolehan XC60 baharu ini untuk memberi manfaat dan memperbaiki teknologi keselamatan Range 90-an Volvo - rangkaian kereta pertama yang dibina di platform SPA. Volvo menggelar teknologi keselamatannya sebagai Intellisafe yang termasuk sokongan pemandu dan sistem keselamatan aktif.
"Volvo mempunyai visi bahawa pada tahun 2020, tiada siapa yang terbunuh atau cedera parah dalam kereta Volvo baharu - anugerah terbaru ini mengesahkan kepimpinan kami dalam teknologi keselamatan dan menjadikan XC60 baharu sebagai salah saebuah kereta paling selamat yang pernah kami bina," kata Stegland.

IntelliSafe, yang menjadi piawaian dalam XC60 baru, akan merangkumi sistem keselamatan aktif, pencegahan dan pelindung biasa seperti Keselamatan Bandar Raya (Braking Kecemasan Autonomi), BLIS (Sistem Maklumat Titik Buta), dan Peringatan Amaran dan Mitigasi Perlanggaran Belakang.

Kedua-dua sistem Keselamatan Bandar dan BLIS kini mempunyai Steer Assist, sebuah sistem yang menyediakan bantuan stereng automatik yang akan mengelakkan kemungkinan perlanggaran apabila diperlukan. Keselamatan Bandar mengesan dan membantu mengelakkan pertembungan dengan kenderaan lain, pejalan kaki, penunggang basikal, dan haiwan besar.
Mitigasi Lorong Kenderaan Mendatang adalah sistem baharu yang dimasukkan dalam XC60 baharu; ia membantu pemandu mengelakkan perlanggaran dengan kenderaan di lorong bertentangan dengan memberi isyarat, dan jika perlu, memberikan bantuan stereng automatik untuk membimbing kereta keluar dari laluan kenderaan yang mendatang.

Ciri lain yang diperincikan termasuk dalam XC60 baharu ialah Volvo's Assist Pilot - sistem bantuan pemanduan semi-autonomi maju yang mengendalikan pemanduan, pecutan dan brek pada jalan raya yang ditandakan dengan baik sehingga 130 kmj, juga boleh didapati di XC60 baharu ini.

Dari segi prestasi, enjin T8 Twin, menggabungkan enjin petrol berkuasa turbocharged dan supercharged dengan motor elektrik yang secara bebas memacu gandar belakang untuk menghasilkan output gabungan yang mengagumkan iaitu 407 hp (enjin pembakaran dalaman 320 hp + 87 hp motor elektrik) dan 640 Nm (400 Nm enjin pembakaran dalaman + 240 Nm motor elektrik) tork.

Angka prestasi diterjemahkan kepada hanya 5.3 saat bagi 0-100 dan kadar penggunaan bahanapi sebanyak 2.1 liter untuk setiap 100 km perjalanan dan rangkaian elektrik sepenuhnya sejauh 45 km (NEDC Hybrid Combined Cycle) dari bateri hibrid 10.4 kWh yang terletak di bahagian tengah kereta.
XC60 T8 Twin Engine ini akan ditawarkan dalam varian Inscription dan trim Inscription Plus, dengan yang kedua dilengkapi dengan sistem suara terkemuka industri, Premium Sound oleh Bowers & Wilkins; sistem bunyi 15 pembear suara yang membekalkan 1,100 watt yang mengagumkan melalui penguat Kelas D dengan 10 saluran.

XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus yang baharu diimport, bernilai RM373,888 (di jalan tanpa insurans, termasuk semua cukai yang dikenakan) untuk melengkapkan rangkaian XC60 baharu yang dipasang dalam negara yang akan diperkenalkan pada masa akan datang.
XC60 dipasang secara tempatan akan ditawarkan dalam dua varian enjin, iaitu T8 Twin Engine dan T5. Enjin T8 Twin akan ditawarkan dalam dua tahap trim - Inscription dan trim Inscription Plus; manakala T5 akan ditawarkan dalam satu trim tunggal.

Berikut adalah pecahan harga untuk XC60 dipasang secara tempatan (di jalan tanpa insurans, termasuk semua cukai yang dikenakan):

• XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus: RM343,888
• XC60 T8 Twin Engine Inscription: RM333,888
• XC60 T5: RM298,888

No comments: