Bosch kemaskan kokpit kenderaan

Bagaimana paparan digital dan pembantu suara mampu merevolusikan pemanduan? 
Skrin sentuh, pengecaman tulisan tangan, dan kawalan isyarat selama bertahun-tahun telah beransur-ansur menggantikan butang mekanikal konvensional dan suis di dalam kereta bagi meningkatkan keselamatan di jalan raya. Kelalkuan mengawal sistem navigasi, menu komputer di dalam kereta, atau pun radio adalah gangguan terhadap tumpuan memandu anda. Bosch telah mempamerkan teknologi kokpit pintar yang membolehkan pemandu menumpukan memandu, di CES 2018, Las Vegas, Amerika Syarikat. Kini penglihatan anda dapat dikekalkan pada tempat sepatutnya iaitu di jalanraya.
  • Alami semula pengalaman memandu dengan HMI
  • .Pusat arahan pintar: pemandu mengawal fungsi kereta menggunakan arahan suara dan skrin sentuh dengan maklum balas haptik.
  • Kecerdasan tiruan di kokpit: HMI berfikir ke depan dan mengutamakan maklumat dalam masa nyata.
  • Komputer kokpit pusat mengawal HMI lengkap.
"Kami kini mengemaskan kokpit. Sistem kawalan yang lebih mudah dan lebih intuitif perlu disesuaikan dengan teknologi kompleks dalam kenderaan moden," kata Presiden Bosch Car Multimedia, Dr. Steffen Berns. Kecerdasan buatan membantu mengubah antara muka mesin dan manusia (HMI atau Human Machine Interface) ke pusat kawalan yang berfikir ke jauh hadapan. "Kegunaan awal dengan kecerdasan buatan adalah dengan memberi maklumat berharga kepada HMI berkenaan pemandu, kenderaan, dan persekitaran. Ia membolehkan pelarasan proaktif bagi memaparkan maklumat dan kawalan dalam mana mana situasi memandu," kata Berns. Bosch juga menggunapakai maklumat ini untuk pembangunan pemanduan automatik. Di sini juga, HMI merupakan elemen teras yang membolehkan interaksi optimum antara manusia dan kenderaan.
Operasi HMI, tanpa gangguan
Menurut kajian Allianz Centre for Technology, 63 peratus pemandu di Jerman mengendalikan sistem navigasi mereka semasa memandu, 61 peratus mengubah stesen radio, dan 43 peratus mengendalikan menu rumit pada komputer mereka. Penglibatan dalam aktiviti seperti ini adalah antara punca kemalangan yang paling kerap berlaku. "Tugas kami adalah untuk menjadikan HMI sebagai mesra pengguna dan boleh dipercayai dalam setiap keadaan," kata Berns.

Pusat kawalan HMI adalah pembantu suara yang bertindak balas terhadap ucapan biasa, bahkan dapat memahami dialek. Penggunaan pemahaman bahasa semula jadi (NLU) membolehkan pemandu bercakap dengan pembantu Casey seperti yang mereka lakukan dengan penumpang ataupun orang lain. Satu lagi kebaikan Casey adalah keupayaannya untuk berfikir lebih awal. Penggunaan gambaran kecerdasan buatan membolehkan komputer belajar untuk meramal destinasi yang mungkin bergantung pada masa semasa, atau jika HMI diminta untuk menghidupkan radio, ia tahu keutamaan pemandu, seperti mendengar berita pada waktu pagi dan muzik pada waktu malam.
Paparan digital membuatkan ia lebih selamat memandu. 90 peratus input deria adalah melalui penglihatan. Ini bermakna, sebagai pemandu, kita perlu mempunyai maklumat penting secara langsung dalam penglihatan kita pada masa yang tepat. Paparan digital kini semakin mengambil alih kokpit konvensional. Ia nya lebih daripada sekadar mengawasi kelajuan, rpm, dan jarak memandu. Algoritma pintar mampu mempelajari, menapis dan mengutamakan kandungan ayng dipaparkan. Jika jalan licin, pemandu segera mendapatkan isyarat amaran secara langsung dalam bidang penglihatan mereka, sementara maklumat kurang penting, seperti stesen radio semasa, dialihkan ke paparan lain. Ini membantu menjaga tumpuan pemandu terhadap jalan raya.

Operasi alat hibur-maklumat, penyaman udara, dan radio, skrin sentuh dan pengawal pusat memerlukan pemandu untuk melihat bagi memasukkan arahan dengan tepat. Pada kelajuan 50 kmj, kereta anda akan bergerak sejauh 30 meter pabila mata pemandu dialih daipada jalan raya selama dua saat; pada kelajuan 120 kmj di lebuh raya pula, jarak ini meningkat hingga lebih dari 60 meter tanpa melihat jalan raya. "Paparan kereta dengan maklum balas haptik akan semakin digunakan. Ia membolehkan operasi yang lebih mudah dari semua jenis fungsi - contohnya fungsi radio dan telefon akan menjadi lebih pantas, lebih mudah, dan, yang paling pentingnya lebih selamat," kata Berns. Kekunci yang dipaparkan pada skrin sesentuh itu kini sama seperti butang sebenar. Paparan haptik akan menyampaikan perasaan bahawa pengguna menyesuaikan kekuatan bunyi pembesar suara dnegan menggunakan kawalan luncur sebenar. Akibatnya, pemandu boleh mengekalkan penglihatan mereka kepada jalan raya lebih lama.

Komputer kokpit pusat akan mengawal HMI bagi paparan maklumat, kawalan suara, dan salah satu kesan teknologi kokpit maju adalah keperluan yang meningkat terhadap kuasa pemprosesan, pendawaian, dan seni bina rangkaian. Dalam kenderaan pengeluaran semasa, mungkin ada hingga sebanyak 15 unit kawalan elektronik yang beroperasi bagi paparan dan peranti elektronik. Lebih banyak kuasa pemprosesan diperlukan untuk menunjukkan maklumat yang dikoordinasi pada semua paparan. Di masa depan, Bosch akan menjalankan operasi keseluruhan HMI melalui komputer kokpit dan akan menggabungkan lebih banyak fungsi dalam pemproses pusat tunggal. Ini akan membolehkan penumpuan dan penyegerakan sistem hibur-maklumat, kluster instrumen, dan paparan lain supaya setiap maklumat yang diberikan dapat diatur, diurus, dan dipaparkan di mana sahaja di dalam kenderaan pada bila-bila masa. "Ia memberikan pemandu kereta dan penumpang hampir tanpa batasan untuk menyesuaikan penyaman udara, mengawal sistem navigasi, atau menukar stesen radio dari mana-mana bahagian kenderaan," kata Berns. Di samping itu, pengurangan bilangan unit kawalan juga membebaskan ruang pemasangan yang berharga, mengurangkan berat kenderaan, dan memendekkan masa yang diperlukan untuk pembangunan kenderaan baru.

Pada masa akan datang, kemas kini yang lebih banyak akan memastikan bahawa komputer kokpit dan seluruh HMI sentiasa dikemas kini dengan proses mudah yang sama seperti yang digunakan untuk telefon pintar.

No comments: