Podium berganda MotoGP pertama Yamaha di GP Jerman

Pelumba MotoGP Valentino Rossi dari pasukan Movistar Yamaha memperlihatkan tahap perlumbaan pantas di peringkat awal dan rakan sepasukannya Viñales membuat kemunculan hebat pada peringkat akhir Motorrad Grand Prix Deutschland. Walau bagaimanapun, kedua-dua pelumba berjaya mendapat tempat kedua dan ketiga masing-masing - podium berganda pertama pasukan pertama musim ini.

Rossi mempunyai permulaan yang baik dari tempat keenam di grid, ketika dia melewati rakan sepasukannya dan juga Andrea Dovizioso untuk ke kedudukan keempat setelah selekoh pertama. Tidak mahu membiarkan dua pelumba depan menjarakkan diri, dia memberikan tekanan berterusan kepada Danilo Petrucci yang berada di tempat ketiga. Pada permulaan pusingan 9, 'The Doctor' membuat gerakan memintas klasik Sachsenring di selekoh pertama.
Dengan margin kurang satu saat dari Jorge Lorenzo dan Marc Marquez, juara dunia sembilan kali itu menetapkan sasarannya. Penunggang Yamaha menutup jurang dengan 17 pusingan berbaki.

Tiga lap kemudian dia menyerang Lorenzo ketika pelumba Sepanyol tersebutmembuat kesilapan pada selekoh 10. Lorenzo cuba bertindak balas, tetapi tidak berjaya, memberikan peluang kepada Rossi untuk menjarakkan diri. Dia menetapkan pusingan perlumbaan terpantas sementara sebanyak 1'21.776s dan merapati Marquez, tetapi perjuangan dengan Lorenzo telah mengorbankan masa yang sangat berharga. Dia menamatkan perlumbaan di tempat kedua, 2.196s dari yang Marquez.
Viñales mendapat permulaan yang baik di litar Sachsenring, tetapi rakan sepasukannya lebih baik dan menolaknya kembali ke tempat kelima. Dia mengambil masa sedikit untuk mengembalikan rentaknya dan membiarkan Cal Crutchlow dan Dovizioso melewatinya dalam lima pusingan pembukaan. Dia kemudiannya dipintas Álvaro Bautista, tetapi tidak lama kemudian naik ke kedudukan ketujuh ketika Crutchlow jatuh dari perlumbaan dengan 20 pusingan untuk pergi.

Tiga pusingan kemudian pelumba Sepanyol itu mula mengejar tiga pelumba yang berjuang untuk tempat keempat. Dia sedang mencari jalan memintas Dovizioso dan dengan lapan pusingan berbaki dia membuat langkahnya. Tidak lama selepas itu, dia juga berjaya memintas Bautista, dan juga Lorenzo.

Viñales kini berada di tangga keempat dan menetapkan sektor terbaik ketika dia mengejar Petrucci dan tempat di podium. Dia bertanggungjawab dan memmengorak langkah untuk tempat ketiga dengan mudah, dua pusingan sebelum perlumbaan berakhir. Dia terus mara dan mengambil bendera penamat 2.776s di belakang pemimpin perlumbaan.
Tempat kedua meletakkan Rossi kini kedua dalam kedudukan kejuaraan dengan 119 mata, 10 mata di depan rakan sepasukan Viñales, yang kekal di kedudukan ketiga. Yamaha naik ke tempat kedua dalam Kejohanan Pengeluar, dengan margin 40 mata untuk pertama, manakala pasukan Movistar Yamaha MotoGP tetap berada di kedudukan pertama dalam kedudukan pasukan dan kini mempunyai jurang 14 mata dengan pasukan kedua.

MotoGP akan berehat musim panas pendek selepas hujung minggu ini dan akan kembali beraksi dalam masa tiga minggu lagi di Monster Energy Grand Prix České Republiky, yang diadakan di Automotodrom Brno dari 3 hingga 5 Ogos kelak.

No comments: