Honda susun perancangan sukan bermotor motosikal 2018 mereka

Tahun 2018 akan menyaksikan penglibatan berterusan Honda dalam sukan bermotor motosikal. Antaranya, di persada MotoGP, kelas perdana perlumbaan Grand Prix Dunia, Juara Dunia empat kali Marc Márquez, yang memenangi kejohanan 2017 untuk tahun kedua berturut-turut, dan Dani Pedrosa, veteran yang telah berkecimpung selama 13 tahun di kelas ini, akan terus berlumba untuk Team Repsol Honda, menunggang mesin kilang RC213V model 2018.

Selain itu, empat pelumba lain akan bertanding di MotoGP, iaitu Cal Crutchlow (LCR Honda CASTROL), Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU) yang naik-taraf ke kelas MotoGP musim ini, Franco Morbidelli dan Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS).

Dengan sejumlah tiga pasukan dengan enam pelumba, Honda akan berusaha untuk memenangi MotoGP "Triple Crown" - pelumba, pembina dan kejohanan pasukan.

Dalam kelas Moto3, yang mana kejohanan tahun lalu dimenangi Honda, mereka akan membekalkan jentera NSF250RW model 2018 untuk 7 pasukan / 13 pelumba dan berusaha untuk memenangi kejuaraan tersebut untuk tahun kedua berturut-turut.

Dalam perlumbaan ketahanan Suzuka 8 Hour Race Endurance Road, yang merupakan pusingan akhir Kejohanan Dunia FIM Endurance (EWC), Takumi Takahashi akan berlumba untuk Team HRC bermula perlumbaan tahun ini untuk pasukan kilang Honda. Honda akan memilih pelumba lain untuk pasukan ini dari kalangan pelumba Honda yang bersaing dalam kejohanan dunia dan serantau.

Dalam kelas SS600 FIM Asia Road Racing Championship (ARRC), Md Zaqhwan Zaidi yang menamatkan musim 2017 di tempat kedua, dan Azroy Anuar yang baru bergabung dari IATC dan Tomoyoshi Koyama, juga tambahan baru, akan berlumba untuk MuSASHi Boon Siew Honda Racing, sebuah pasukan yang berusaha untuk mendapatkan semula kedua-dua gelaran kejuaraan pasukan dan pelumba. Selain itu, dalam kelas AP250, Pasukan Astra Honda Racing akan berlumba untuk kejuaraan berturut-turut mereka bagi musim 2018 ini.

No comments: