Perubahan aliran trafik di Pekan Sg Besi untuk pembinaan MRT

Kerja kerja pembinaan MRT Jajaran SSP
Penutupan jalan di Pekan Sungai Besi, Selangor
13 Disember 2017 - 21 Februari 2018
10:00 pm - 5:00 pagi
Tempoh 2 bulan

Adalah dimaklumkan bahawa akan ada penutupan lorong bagi perobohan dan pembongkaran jambatan pejalan kaki di sepanjang Jalan Pekan Sungai Besi dari lampu isyarat di LRT Sungai Besi Station, Serdang sehingga selepas Multi Storey Park & ​​Ride (MSPR) Sungai Besi dan dari persimpangan Jalan Pekan Sungai Besi ke Jalan Suasa (sebelah MSPR) bermula dari 13 Disember 2017 - 21 Februari 2018, 10:00 hingga 5:00 pagi
Semasa penutupan di Jalan Pekan Sungai Besi, satu lorong akan disediakan bagi kenderaan yang menuju ke Serdang.
Kenderaan dari Jalan Pekan Sungai Besi akan dialihkan ke persimpangan seterusnya selepas MSPR memasuki Pekan Sungai Besi lama, Jalan Suasa 1 dan 2.
Kenderaan dari Jalan Suasa 1 dan 2 akan dialihkan untuk menggunakan lampu isyarat di Jalan Suasa 3 (Stesen LRT Sungai Besi) untuk menuju MRR2 dan Serdang.

LALUAN SUNGAI BULOH-SERDANG-PUTRAJAYA(LALUAN SSP)

LALUAN MRT SSP adalah laluan MRT kedua yang akan dibangunkan.
Laluan ini akan memberi perkhidmatan kepada penduduk di koridor yang mempunyai lebih kurang 2 juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, dan merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.
Laluan yang dicadangkan mempunyai jarak 52.2km di mana 13.5km berada di bawah tanah. Sebanyak 37 buah stesen, termasuk 11 stesen bawah tanah, akan dibina.
Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 529,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

No comments: