Penutupan jalan berperingkat di Putra Permai, Selangor untuk kerja MRT

Penutupan jalan berperingkat Persiaran Pinggiran Putra dan Persiaran Lestari Perdana
Tarikh: 13 Disember 2017 - 31 Januari 2018
Masa: 10.00 mlm - 5.00 pagi
Tempoh: 45 Hari

Penutupan lorong secara berperingkat di Persiaran Pinggiran Putra dan Persiaran Lestari Perdana untuk memudahkan Pemetaan dan Pemetaan tapak, Penyiasatan Tanah, Penyiasatan, Pemindahan Utiliti dan apa-apa kerja yang berkaitan. (sila rujuk peta):

Kawasan 1:
Jalan Persiaran Pinggiran Putra menuju Jalan Putra Permai
S1 - Semasa penutupan lorong, lorong tengah dan lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
S2 - Semasa penutupan lorong, laluan paling kiri dan lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
S3 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri dan lorong tengah akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Pinggiran Putra ke arah Jalan Putra Permai.
Jalan Putra Permai menuju Jalan Persiaran Pinggiran Putra
S4 - Akan ada penutupan lorong di lorong paling kanan dari Jalan Putra Permai menuju ke Jalan Persiaran Pinggiran Putra. Semasa penutupan lorong ini, lorong kiri dan lorong tengah akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Pinggiran Putra.

Kawasan 2:
Jalan Putra Permai / Jalan Persiaran Pinggiran Putra menuju ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1
S1 - Semasa penutupan lorong, lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1.
S2 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri paling akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Putra Permai ke Jalan Persiaran Lestari Perdana 1.
Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai
S3 - Semasa penutupan lorong, lorong kiri paling akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S4 - Semasa penutupan lorong, lorong kanan akan disediakan untuk pemandu dari Jalan Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S5 - Semasa penutupan jalan slip, separuh jalan slip akan disediakan untuk pemandu dari Jalan
Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.
S6 - Semasa penutupan susur jalan, separuh susur jalan akan  boleh dilalui pemandu dari Jalan
Persiaran Lestari Perdana 1 menuju Jalan Putra Permai.

LALUAN SUNGAI BULOH-SERDANG-PUTRAJAYA(LALUAN SSP) LALUAN MRT SSP adalah laluan MRT kedua yang akan dibangunkan.
Laluan ini akan memberi perkhidmatan kepada penduduk di koridor yang mempunyai lebih kurang 2 juta penduduk dari Sungai Buloh ke Putrajaya, dan merangkumi Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, KLCC, Tun Razak Exchange, Kuchai Lama, Seri Kembangan dan Cyberjaya.
Laluan yang dicadangkan mempunyai jarak 52.2km di mana 13.5km berada di bawah tanah. Sebanyak 37 buah stesen, termasuk 11 stesen bawah tanah, akan dibina.
Apabila beroperasi pada suku kedua 2022, Laluan SSP dijangka akan mencatat 529,000 penumpang sehari. Ini dijangka akan terus membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang kini menghantui Kuala Lumpur.

No comments: