Tips menunggang di musim hujan

Musim tengkujuh kini tiba lagi dan di bawah ialah antara tip yang anda boleh gunakan sekiranya anda terpaksa meredah banjir dengan motosikal anda. Tips sedikit sebanyak yang kami berikan ini bertujuan untuk membantu mengatasi masalah menunggang motosikal semasa banjir dan hujan.

Selain itu, selalulah memeriksa sambungan peralatan elektrik motosikal anda agar berada dalam keadaan kalis air, dan jangan lupa untuk sentiasa memeriksa keadaan bunga tayar agar memperoleh cengkaman yang diperlukan ketika melalui keadaan jalan basah.

1. Dalam kes hujan amat lebat dan banjir yang teruk, tentunya anda tidak sepatutnya menunggang sama sekali kerana kerana air banjir boleh merosakkan peralatan elektrik motosikal anda yang menyebabkan motosikal anda rosak atau mogok. Dalam kes sebegini, pilihlah laluan yang lain atau menunggu sementara sehingga air mulai surut.

2. Pakai baju hujan yang sesuai dan tidak terlalu besar bagi mengelakkan ianya tersangkut pada bahagian bergerak motosikal anda.

3. Pastikan anda menggunakan kasut! Selain menyalahi undang undang jika menunggang tidak berkasut, ia amat penting untuk melindungi kaki anda terutama sekali ketika menunggang dalam keadaan jalan licin. Kasut boleh dibeli, tetapi kaki yang luka parah belum tentu pulih semula seperti sediakala.

4. Gunakan sarung tangan getah mencuci pinggan untuk melindungi sarung tangan kulit anda. Cari yang bersaiz besar. Ianya amat murah, dan memberikan cengkaman yang diperlukan selain kekal kering.

5. Visor helmet yang jelas mampu membantu penglihatan, tetapi tidak yang berkabus. Jika anda tidak mempunyai visor anti kabus, semburkan dengan semburan bahan anti kabus yang ada dijual. Tahukah anda bahawa dalah keadaan memerlukan terutama di waktu malam, sapuan air liur di bahagian dalam visor boleh mengelakkannya dari berkabus?

6. Sapukan gris atau getah penebat (sealant) di kepala palam pencucuh (plug) untuk mengelakkan air menerap masuk. Ini bertujuan untuk mengelakkan terminal palam pencucuh daripada menjadi basah, yang boleh menjadikan motosikal anda sukar untuk dihidupkan.

7. Kawal kelajuan motosikal anda, jangan terlalu laju ketika menyeberang kawasan banjir yang agak dalam kerana ia boleh menjadi sangat berbahaya. Melanggar air dengan laju boleh menyebabkan anda hilang kawalan disebabkan oleh rintangan air. Jangan lupa untuk menggunakan brek untuk membantu menyelaraskan dan mengimbangkan kelajuan motor.

8. Cuci motosikal dengan air bersih, kerana air hujan mengandung asid yang boleh menyebabkan karat pada besi dan memudarkan warna badan motor anda. Bilas dan bersihkan brek, kerana air hujan juga membuat brek kotor dan tidak berfungsi secara optimum.

9. Pastikan anda melincirkan rantai motosikal anda secara tetap, sekurang-kurangnya seminggu sekali bertujuan untuk melindungi rantai daripada hakisan agar rantai kekal dinamik, jadi ia menjadi lebih tahan lama.

10. Sentiasa pastikan kesemua lampu anda berada dalam keadaan baik agar anda sentiasa kelihatan pada pengguna jalanraya yang lain, terutama sekali di waktu hujan.

Jika anda telah terkesan dengan bencana tersebut beberapa syarikat ada menawarkan bantuan. Berikut adalah pautan artikel yang pernah kami siarkan sebelum ini:


http://www.motorev.com.my/2017/11/boon-siew-honda-bantu-pemilik-terjejas.html

http://www.motorev.com.my/2017/11/m-force-endah-mangsa-banjir.html
No comments: