Honda Civic Type R kereta pengeluaran terpantas di dunia kini tiba!

 Penantian kini berakhir bagi mereka yang terunggu tunggu kemunculan Honda Civic Type R, Moodel Honda yang paling berkuasa yang pernah diperkenalkan di Malaysia ini dibawa masuk secara CBU dan dibina di United Kingdom manakala Enjinnya dipasang di Amerika Syarikat.  Civic Type R ini telah dinobatkan sebagai juara 'Juara Segala Juara' kerana telah berjaya menetapkan penanda aras baru di Litar Nurburgring di Jerman pada bulan April 2017 iaitu sebanyak 7 minit 43.80 saat bagi kereta kategori FF1 ataupun kereta pengeluaran.

- enjin 2.0L VTEC Turbocharged
- kuaa maksimum 306 hp dan tork maksimum 400 Nm
- transmisi Manual 6-kelajuan.
- stereng kulit berjejari D berhias titanium
- kerusi paling ringan berjalur pin panel merah
- plat nombor bersiri di konsol tengah
- 3 jenis paparan meter berbeza mengikut mod memandu
- Bantuan Kestabilan Kenderaan (VSA)
- Sistem Pengunci Anti-Kunci (ABS)
- Kawalan Daya Cengkaman
- Pengedaran Brek Elektronik (EBD)
- Garis Panduan Dinamik
- tambatan ISO Fix dan  6 beg udara.
- model import dari Swindon, United Kingdom
- enjinnya dihasilkan di Anna, Ohio
- waranti 5 tahun tanpa had jarak
- sela masa servis tiap 10,000km
- RM320,000
 Pada majlis pelancaran yang diadakan di Malaysia Autoshow 2017, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia yang baharu, Encik Toichi Ishiyama berkata, "Civic Type R adalah model global yang bukan hanya membawa teknologi kereta yang paling canggih, tetapi juga menyampaikan DNA Honda Racing Spirit; 'Fun to Drive'."

Seperti yang dikeathui ramai, siri Type R adalah model perlumbaan sports Honda ikonik telah membina reputasi sejak 25 tahun yang lalu. Model ini mula diperkenalkan pada tahun 1992 dan ia dibangunkan bagi prestasi dinamik untuk mencapai tahap terbaik di jalan raya dan trek perlumbaan.
 Enjin 2.0L VTEC Turbocharged yang menawarkan 310PS dan tork maksima 400NM, dipadankan dengan transmisi Manual 6-kelajuan. Tiga mod pemanduan ditawarkan bagi membolehkan pemandu mengalami prestasi berbeza dalam pelbagai persekitaran memandu iaitu Mod COMFORT, SPORT dan + R yang mengawal selia dan mengubah tetapan sistem penyerap kejutan adaptif (ADS), pendikit kawalan wayar (DBW), stereng kuasa elektrik (EPS), bantuan kestabilan kenderaan (VSA), sistem cengkaman dan brek.
 Civic Type R telah dibangunkan pada platform Honda Civic Hatchback dengan bingkai badan ketegaran yang tinggi. Simbol luar yang menonjol yang membezakan jenis All-New Civic Type R tidak lain adalah lambang H ikonik berwarna merah yang merupakan penzahirat semangat juang atau "Challenging Spirit" Honda dan warisan perlumbaannya.

Civic All-New ditawarkan dalam warna Putih Kejohanan eksklusif dan berharga RM320,000 (tidak termasuk insurans). Dalam tempoh sebulan yang lalu, Honda Malaysia telah menerima 60 tempahan bagi All-New Civic Type R, yang melepasi sasaran awal mereka sebanyak 30 unit. Tempahan masih diterima.No comments: