Myvi capai pengeluaran sejuta unit

 Kenderaan kompak Perodua Myvi mencatat satu lagi peristiwa bersejarah semalam apabila unit kesejutanya telah dilancarkan dari barisan pengeluarannya di Rawang, menjadikannya model yang paling banyak dihasilkan di bawah jenama Perodua.
Perodua Myvi yang diperkenalkan pada Mei 2005 dan merupakan model kereta nombor satu Malaysia sehingga akhir tahun 2014. Model ini terus menjadi antara model atas laris di negara ini pada masa ini.
"Perodua Myvi telah menetapkan satu standard baru bagi kami dari segi penawaran produk serta jangkaan pelanggan dan ia adalah penanda aras kami untuk semua model masa depan kita," kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif,
Perodua Datuk (Dr) Aminar Rashid Salleh.
Untuk memperingati peristiwa ini, Perodua telah mengadakan majlis khas hujung barisan pengeluarannya atau "line-off" di kilangnya di Sungai Choh, Rawang yang telah dirasmikan oleh Presiden Perodua Auto
Corporation Sdn Bhd (PCSB), Encik Masanori Takahashi dan Naib Presiden PCSB, Dato 'Zainal Abidin Ahmad.
 "Selain itu, berdasarkan pengiraan dalaman kita - semua model kami, Myvi, Alza, Axia dan Bezza mengekalkan tempat mereka sebagai kenderaan pilihan dalam segmen masing-masing. Kami berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia atas sokongan mereka, " tambah Aminar.

Bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini, Perodua telah menjual 81,900 kenderaan iaitu peningkatan sebanyak 5.9% berbanding 77,300 unit yang dijual pada tempoh yang sama pada 2016.

"Kami menganggarkan bahawa jumlah keseluruhan industri untuk 5 bulan pertama tahun ini akan mencecah 233,700 unit. Berdasarkan jumlah ini, bahagian pasaran kami untuk tahun ini setakat ini adalah pada 35%, " kata Aminar lagi. "Kami agak yakin mencapai sasaran 202,000 jualan kami untuk tahun ini walaupun keadaan pasaran sukar dan mencabar masih berterusan.".
 

Dari segi eksport, Myvi dijual di enam buah negara sejak 2006, termasuk Mauritius, Brunei, Singapura, United Kingdom, Fiji dan Nepal di bawah jenama Perodua;
Walau bagaimanapun, pasaran eksport terbesar Myvi adalah Indonesia di bawah jenama Daihatsu Sirion dengan hampir 31,000 kenderaan yang dijual sejak tahun 2007. Secara keseluruhan, Perodua mengeksport 35,400 model Myvi / Sirion sejak 2006 ke pasaran negara tersebut.

No comments: