Lamborghini perkenal Urus, SUV terpantas dunia

Lamborghini telah mengumumkan pengenalan model SUV mereka iaitu Lamborghini Urus  pada 4 Disember 2017 yang disasarkan untuk pasaran dalam tahun 2018. Nama itu berasal dari Urus, nenek moyang lembu domestik moden, juga dikenali sebagai aurochs.

Kereta konsep telah diumumkan pada Pameran Auto Beijing 2012 pada 23 April 2012. [3]. Kereta konsep juga ditunjukkan di Pebble Beach pada tahun 2012.
Konsep UV ini telah diperkenalkan di acara Pebble Beach Concours d'Elegance dalam tahun 2012.

Lamborghini Urus tidak akan menggunakan mesin V10 atau V12 seperi lazimnya untuk kereta Lamborghini. Sebaliknya, Lamborghini telah membangunkan sebuah enjin 4.0 L dwi-turbo V8 yang baharu. Lamborghini mendakwa enjin ini digunakan semata-mata oleh Lamborghini, sekaligus menyingkirkan tohmahan bahawa ia hanyalah versi tala-semula enjin Audi 4.0L V8 yang digunakan di beberapa model Audi S dan RS dan barisan A8, dan juga dikongsi oleh Bentley pada model Continental V8 coupe dan Flying Spur V8 mereka.
Lamborghini Urus ini lebih ringan daripada kebanyakan SUV kerana penggunaan polimer bertetulang gentian karbon yang meluas, walaupun ia berdasarkan platform yang sama seperti Audi Q7, Bentley Bentayga, Porsche Cayenne, dan Volkswagen Touareg. Urus akan menampilkan 650 enjin dwi-turbo V8, dan akan ada versi hibrid plug-in. Urus akan mempunyai susun atur enjin di depan, empat tempat duduk dan pacuan semua roda. Urus dianggarkan mampu mencapai kelajuan maksimum 328 kmj, yang menjadikannya sebagai SUV pengeluaran terpantas di dunia, menewaskan Bentley yang berkelajuan 301 kmj.

Ketua Pegawai Eksekutif Lamborghini Stephan Winkelmann memberitahu bahawa Urus akan dikeluarkan, mereka menjadikannya SUV pertama jenama sejak LM002. [6] [7] Pengeluaran akan bermula pada bulan Februari 2018 dan Lamborghini merancang untuk membina 1000 unit pada tahun pertama pengeluaran, dan 3500 pada tahun 2019.

Mungkin pemilik kereta pengeluaran terpantas dunia iaitu Honda Civic Type-R juga kan berminat untuk memiliki Urus sebagai sebahagian koleksi mereka.

No comments: