Azroy tak mampu digugat Akid?

Azroy Hakeem Anuar dari pasukan Givi Honda Yuzy Racing merupakan satu-satunya pelumba yang berjaya mengatasi pendahulu yang juga juara bertahan, Mohd Akid Aziz dalam perlumbaan CP115 musim ini. Pencapaian itu dilaksanakan Azroy pada pusingan kelima di Selangor dan pusingan keenam di Melaka manakala baki perlumbaan yang lain semua menjadi milik Akid.

Peluang Azroy bagi merebut takhta kejuaraan CP115 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2017 sudah tertutup menjelang perlumbaan pusingan kesembilan di Batu kawan, Pulau Pinang, 4 dan 5 November ini. Namun begitu, perlu disedari bahawa Azroy kehilangan banyak peluang beraksi dalam kejohanan musim ini, kerana pertembungan dengan jadual perlumbaan Asia Talent Cup pada Pusingan 1 di Pahang, Pusingan 2 di Johor, Pusingan 8 di Negeri Sembilan) selain gagal mengutip sebarang mata akibat kemalangan dan gagal menamatkan perlumbaan dalam pusingan keempat dan ketujuh. Ke Batu Kawan dengan berbekalkan 50 mata, ia nya hasil menjuarai kedua dua perlumbaan yang disertainya musim ini. Azroy kini berada di tangga ketujuh keseluruhan manakala Akid selesa di tangga teratas dengan 155 mata.
"Walaupun kecewa kerana gagal untuk bersaing merebut gelaran keseluruhan, namun saya tetap akan memberikan yang terbaik pada baki dua pusingan terakhir musim ini. Lgipun jadual perlumbaan saya ditentukan oleh Boon Siew Honda dan Yuzy Racing, jadi saya hanya mengikut sahaja perancangan mereka," jelas Azroy.

Namun begitu Azroy masih berpeluang untuk berada dalam kelompok lima pelumba terbaik musim ini. Penamat di atas podium hujung minggu ini nyata begitu penting baginya. Mungkinkah ia kan menjadi bukti bahawa beliau tidak mampu digugat Akid sekiranya tiada masalah teknikal yang mengganggu?

Sama sama kita nantikan.

No comments: