Selamat jalan F-1


Sampai di sini sahaja. Peminat motorsports dan F1 tentunya idak mahu terlepas perlumbaan terakhir Grand Prix PETRONAS Malaysia Formula 1, Sepang  diLitar Antarabangsa (SIC) hari ini. 'F1NALE' yang berlangsung dari 29 September lepas, menyediakan pelbagai aktiviti dan produk untuk meraikan 19 Tahun F1 di Malaysia.

Grand Prix Malaysia, yang pertama kali diadakan pada tahun 1999, akan menjadi sebahagian daripada sejarah yang menyaksikan litar Malaysia di Sepang itu telah dibina secara khusus untuk membolehkan Malaysia menjadi tuan rumah kejohanan perlumbaan utama empat roda dunia. Bermula dengan perlumbaan sulung di mana Ferrari's Michael Schumacher kembali selepas terlepas enam perlumbaan kerana patah kaki semasa Grand Prix British pada tahun itu. Rakan sepasukannya Eddie Irvine memenangi perlumbaan. Kemenangan mereka pada awalnya dibatalkan kerana modifikasi badan kereta yang dikatakan haram tetapi telah dikembalikan selepas rayuan.

F1 telah memainkan peranan dalam perkembangan bukan sahaja Litar Sepang, tetapi juga industri sukan bermotor Malaysia  dan sektor pelancongan sukan. Kesannya telah dirasakan dan scara berterusan akan dirasakan pada tahun-tahun akan datang kerana ia telah meletakkan Malaysia dengan jelas di atas peta global. Ia telah membantu memupuk bakat tempatan muda seperti yang dapat dilihat dengan pengenalan Jazeman Jaafar dalam perlumbaan GT dan Nabil Jeffri dalam Siri GP2. Dan walaupun dengan Formula 1 keluar dari kalendar acara tahunan Malaysia, diharapkan inisiatif ini akan terus berkembang dan membangunkan bakat Malaysia dalam sukan bermotor.

PETRONAS juga telah memberikan prestasi baik sepanjang 19 tahun ini dengan menggabungkan pelbagai pasukan F1, kini dengan juara dunia tiga kali Mercedes AMG Petronas Motorsport. Ia nyata satu palform yang amat sesuai bagi syarikat tersebut dalam mengembangkan pelincir yang sesuai untuk penggunaan jalan biasa. PETRONAS diberi penghormatan untuk menganjurkan Grand Prix PETRONAS Malaysia dan pengembaraan PETRONAS dalam Formula Satu akan berterusan sebagai rakan kongsi teknikalkepada Mercedes AMG PETRONAS Motorsport. Diharapkan syarikat petroleum nasional ini akan terus memupuk bakat baharu, dan membawa teknologi bahan api dan pelinciran yang dibangunkan untuk juara dunia Formula Satu kepada pengguna jalanraya.

Hari ini 1 oktober 2017, Malaysia akan menjadi tuan rumah ke-15 perlumbaan F1 pada musim 2017. Selama bertahun-tahun, acara ini telah berkembang daripada hanya satu perlumbaan kepada acara yang penuh dengan aktiviti yang menarik.

Selamat jalan F-1, walaupun litar ini merupakan satu satunya litar yang dianugerahkan penggunaan F-1 dalam namanya.

No comments: