Meter 114 kmj tapi laju sebenar hanya 100 kmj !

Meter kelajuan selalunya mempunyai julat ketepatan sebanyak 10%. Kelajuan yang ditandakan pada meter sepatutnya berada dalam julat ini apabila kita memandu. Namun, meter kelajuan sering menunjukkan bacaan yang lebih tinggi. Ini adalah untuk memastikan supaya anda akan memandu paada kelajuan yang lebih rendah dari hadlaju yang ditetapkan di satu satu kawasan. Ia juga akan mengelakkan syarikat pengeluar kereta disaman kerana menyebabkan pemandu memandu pada kelajuan yang lebih tinggi kerana berpandukan meter kereta.

Menurut syarat dan ketetapan yang digunapakai dalam kenderaan yang ingin di eksport ke Eropah, ECE-R39 mengatakan meter kelajuan tidak boleh menunjukkan kelajuan kurang dari kelajuan sebenar, dan ia juga tidak boleh menunjukkan bacaan lebih daripada 110 peratus kelajuan sebenar yang ditambah 4 kmj. Ini bermakna, di bawah peraturan itu, sebuah kereta anda boleh bergerak pada 100 kmj, tetapi bacaan meter kelajuan boleh, secara sah dan mengikut peraturan ini, memaparkan bacaan setinggi 114 kmj.

Meter menyukat kelajuan dengan mengira pusingan tayar pada ukurlilit tayar itu, dan penukaran saiz rim akan menyebabkan bacaan meter menjadi tidak tepat kerana jarak yang dilalui tayar kini telah berubah berbanding tayar standard. Cara untuk mendapat bacaan yang tepat ialah dengan menggunakan meter digital yang menggunakan sensor pada tayar. Meter seperti ini boleh didapati dari kedai aksesori yang besar, bahkan ada juga penunggang motosikal yang menggunakan meter digital untuk basikal perlumbaan, kerana ia dapat mengira kelajuan sehingga 200 kmj. Penggunaan GPS juga mampu memberi kelajuan yang agak tepat, namun begitu ia akan menjadi lebih tepat jika anda memandu atau menunggang pada jarak yang jauh untuk jangkamasa yang lama, dan pada kelajuan yang tetap. Ia juga mampu memberi gambaran kelajuan sebenar berbanding meter kereta anda, bagi dijadikan panduan anda seterusnya tentan ketepatan meter anda.

No comments: