Red Bull MotoGP Rookies Cup 2017 dijuarai Masaki

Kazuki Masaki telah muncul juara Piala MotoGP Red Bull 2017 dengan memenangi  gelaran tersebut di MotorLand di GP Aragon. Masaki, yang dilahirkan pada tahun 2000, merupakan pelumba Jepun kedua berturut-turut untuk meraih gelaran tersebut, yang dimenangi Ayumu Sasaki musim lepas, dan kedua-duanya merupakan anak didik Asia Talent Cup.

Masaki memulakan kerjayanya di kejuaraan Asia Talent Cup pada tahun 2015. Mula menunggang pada usia tiga tahun, pelumba Jepun ini tampak berpotensi dari awal dan berada di podium dalam perlumbaan ATC yang pertama kali yang disertainya iaitu Perlumbaan 2 di Buriram. Tahun itu juga menyaksikan Masaki memenangi perlumbaan pertamanya, meraih kemenangan di Race 2 di Motegi dan melakukan perkara yang sama dalam perlumbaan kedua di Sepang musim itu. Anak muda Jepun itu menduduki tempat ketiga keseluruhan pada tahun tersebut.
2016 menyaksikan lebih banyak kemenangan podium di Asia Talent Cup, dan memasuki laluan yang berlainan ke arah MotoGP, khususnya dalam Kejohanan Dunia Junior FIM CEV Repsol Moto3 dengan Pasukan Asia Talent. Dari awal lagi, Masaki memperlihatkan kemampuannya sekali lagi, bermula dari petak kesepuluh teratas dan mengakhiri tahun  dalam kedudukan kesepuluh dalam Kejohanan Dunia Junior (Junior World Championship).
Tahun 2017 menjadi saksi lebih banyak kejayaan untuk Masaki di CEV, dengan lebih banyak podium, dan pelumba Jepun ini telah memulakan kerjayanya di Red Bull MotoGP Rookies Cup - satu langkah yang telah menyaksikan dia mengambil gelaran antarabangsa pertamanya. Seperti dalam AsiaTalent Cup pada tahun 2015, Masaki menggegar lawannya dengan menduduki podium pertama kali dan secara konsisten menaiki rostrum di sepanjang musim. Dia memenangi perlumbaan pertamanya di Red Bull Ring di Austria dalam Race 2, sebelum menawan MotorLand dengan kemenangan kedua dalam Race 1. Dengan kelajuan dan konsistensi, Masaki dinobatkan sebagai 2017 Red Bull MotoGP Rookies Cup Champion walaupun musim ini berbekalkan satu perlumbaan lagi.
Laluan ke MotoGP kini akan diteruskan Masaki selepas kejayaannya yang luar biasa, begitu juga bagi generasi akan datang yang akan menunjukkan bakat mereka dari kejohanan  Asia Talent Cup ke Piala Rookies MotoGP Red Bull dan seterusnya.

No comments: