Jonathan Rea juara tiga kali WSBK sulung


Kemenangan kejuaraan WSBK bagi kali ketiga berturut-turut telah dicapai Jonathan Rea dengan kemenangan ke-12nya musim ini, yang juga merupakan kejayaan ke-50 dalam kerjaya WorldSBKnya. Beliau mendahului kejohanan musim 2017 dari pusingan pertama lagi dan memastikan kejayaan kejuaraan utamanya selepas memenangi perlumbaan basah di Magny Cours dengan kelebihan 16 saat dari pesaing terdekatnya. Kemenangan terbaharu Rea dalam keadaan litar basah dan licin yang berubah ubah pusingan demi pusingan apabila langit muncul cerah setelah hujan lebat semalaman, namun gerimis turun secara tiba-tiba dan perlahan-lahan semakin lebat pusingan demi pusingan.
Prestasi kukuh Rea dengan Kawasaki Ninja ZX-10RR menjadikan beliau pelumba pertama dalam sejarah 30 tahun WorldSBK untuk memenangi tiga gelaran juara WSBK secara berturut-turut. Rea membuat permulaan sensasi dari petak utama untuk akhirnya tamat 16.3 saat di hadpan Marco Melandri.
Beliau merayakan kejayaan kejayaan kejayaan terbarunya dengan logo tombak bercabang tiga, melambangkan tiga kejohanan berturut-turut dan reka bentuk topi keledar warna keemasan khas, sebelum kembali ke lorong pit untuk meraikan pencapaian bersejarahnya dengan pasukannya dan kakitangan KHI.

No comments: