Smajli, Farid juara MSBK 2017


Ismael Smajli, pelumba berusia empat puluh sembilan tahun dari Jerman, berjaya mempertahankan mahkota kejohanan Supersport Malaysia Superbike 600cc (MSBK) di Pusingan 4 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) semalam.

Kemenangan tempat ketiga dalam kedua-dua perlumbaan itu dengan jentera Kawasaki ZX6R telah menambah mata beliau sebanyak 32 mata lagi, bagi membolehkan penunggang BikeART itu menerajui kejuaraan keseluruhan musim dengan 154.5 mata, tanpa mampu dicabar lagi oleh pencabar terdekatnya Khurana Diraj, yang telah mengumpul 104 mata selepas empat pusingan.

Bekas pelumba Moto2 dan bekas juara Asia Road Racing Championship (ARRC) Azlan Shah Kamaruzzaman tampil sebagai bintang perlumbaan semalam dengan mengetepikan saingannya dan memenangi kedua-dua perlumbaan dalam gaya dominan dan memintas beberapa pelumba terbelakang di Litar Utara Sepang yang sepanjang 2,705 meter itu.

Bekas pelumba wildcard Moto3 Malaysia, Muhammad Farid Badrul Hisam juga hebat pada Pusingan 4 apabila memenangi gelaran Kejohanan Superbike pertamanya, selepas pelumba kelahiran Kajang itu memenangi dua gelaran keseluruhan Supersport pada 2014 dan 2015.

No comments: