Toyota Vios Sports Edition boleh anda miliki

UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) telah menyediakan edisi khas Toyota Vios edisi khas Sports Edition, akan tersedia untuk masa yang terhad sementara stok masih ada pada harga RM85,300 (tanpa insurans). Berbeza dengan model lumba yang tidak boleh didaftarkan untuk kegunaan jalan raya, Vios Sports Edition adalah sah untuk kegunaan di jalanraya.
Vios Sports Edition ini bukan sekadar edisi khas dengan aksesori kosmetik tetapi dilengkapi dengan komponen suspensi yang dinaik taraf untuk menghasilkan pengendalian lebih jitu. Kit suspensi sports yang menggantikan penyerap kejutan standard dan spring gegelung secara khusus ditala untuk memberikan kestabilan yang lebih baik semasa mengendalikan selekoh tanpa mengorbankan keselesaan menunggang. Suspensi telah diselaraskan supaya kereta duduk lebih rendah sebanyak 27 mm berbanding dengan ketinggian Vios standard bagi merendahkan pusat graviti kereta bagi mengurangkan olengan badan kereta.
Penampilan luar Vios Spots Edition telah diilhamkan oleh kereta lumba yang disediakan khas yang akan digunakan oleh semua peserta dalam Cabaran Vios. Jalur yang tebal dengan tema dinamik sama seperti yang ada pada kereta lumba meliputi kira-kira 40% daripada kerja badan, meningkatkan imej sporty kereta. Aerokit 5-bahagian telah direka khas untuk model ini yang terdiri daripada bumper depan yang lebih ekspresif, skirt sisi dan spoiler sayap belakang tersendiri pada but. Aerokit ini meningkatkan prestasi aerodinamik kereta melalui pengurangan pergolakan yang menyebabkan daya seret. Alur udara bumper depan dan skirt sisi juga mengurangkan jumlah udara yang mengalir di bawah kereta, bagi membantu meningkatkan kestabilan pada kelajuan yang lebih tinggi.
Di bahagian belakang, spoiler sayap besar mempengaruhi aliran udara supaya tekanan ke bawah atau downforce dihasilkan. Ini meningkatkan kestabilan di hujung belakang kereta untuk pengendalian dan cengkaman yang lebih baik pada kelajuan tinggi. Vios Sports Edition juga dilengkapi dengan rim aloi eksklusif yang disudahi dalam warna hitam. Warna gelap roda memberikan kontras yang baik dengan warna badan putih, menambah imej sporty edisi khas ini.

Imej sporty juga kelihatan di dalam kereta dengan reka bentuk sukan eksklusif di tempat duduk kain. Lambang Edisi Sports juga digunakan untuk tikar permaidani eksklusif. Selain daripada tombol gear sports, kusyen pintu dipasang dengan plat pelangi yang diterangi dengan pencahayaan jingga, yang turut berfungsi bagi memberikan perlindungan kepada badan sambil melengkapi imej sport. Pencahayaan kuning juga disediakan di ruang kaki depan untuk meningkatkan perasaan sport di samping menawarkan penglihatan yang lebih baik di kawasan itu.

    Spesifikasi enjin Vios Sports Edition serupa dengan model Vios yang lain dengan enjin 1.5 liter Dual VVT-i yang telah terbukti dan CVT (Transmisi Variasi Berterusan). Ia juga dilengkapi dengan ciri keselamatan termasuk ABS, kawalan cengkaman (Traction Control),  Kawalan Kestabilan Kenderaan (Vehicle Stability Control), Pengagihan Daya Brek secara Elektronik (Electronic Brakeforce Distribution) dan Bantuan Brek (Brake Assist.).
Pelanggan yang membeli Vios Sports Edition juga akan menerima barangan edisi Sports Edition percuma yang terdiri daripada baju dan topi polo Toyota Gazoo Racing (TGR) yang bersulamkan dengan nama mereka, dan bekas air Sports Edition. Seperti model Toyota lain yang diedarkan oleh UMWT, Vios Sports Edition juga boleh dipesan dengan aksesori tambahan tambahan. Ini termasuk Panorama View Monitor untuk penglihatan di sekitar kereta semasa letak kereta; Dan Perakam Video Digital yang merekodkan video dari jalan yang akan datang.                 Pelanggan juga boleh menaik taraf unit infotainment mereka dengan dua sistem pilihan. Sistem DVD-AVN mempunyai pemain DVD dengan skrin sentuh kapasitif 7 inci, sambungan telefon pintar, Wi-Fi, pelayar internet, keupayaan pengenalan suara, port HDMI dan USB, Bluetooth, Navigasi dan kamera undur.
Terdapat juga pilihan sistem DVD-AVX yang mempunyai skrin sentuh 6.8-inci, penala radio, keserasian fail MP3, keupayaan pengiktirafan suara, port AUX dan USB, Bluetooth dan kamera undur.             Bagi keselesaan dan keselamatan tambahan, para pelanggan juga boleh memilih Toyota Premium Security & Solar Film yang tidak hanya mengurangkan haba di dalam kabin tetapi juga menguatkan kaca kereta agar tidak mudah dipecahkan, atau pilihan filem penggelap cermin Toyota Essential Solar Film yang akan menghalang sinar matahari yang kuat daripada memasuki kabin. Seperti semua filem cermin yang ditawarkan oleh UMWT, tahap penembusan cahayanya adalah memenuhi peraturan JPJ dan serasi sepenuhnya dengan unit SmartTag.                                             Semua aksesori, termasuk yang khusus untuk Vios Sports Edition dihasilkan dengan piawaian yang berkualiti tinggi yang sama dengan seluruh kereta. Ia dipasang di Pusat Aksesori UMWT sendiri oleh kakitangan terlatih dan dilindungi oleh jaminan (terma dan syarat dikenakan). Seperti model Toyota lain yang diedarkan oleh UMW Toyota Motor, Vios Sports Edition juga dilengkapi dengan jaminan 5 tahun dengan jarak tempuh yang tidak terhad (terma dan syarat dikenakan).

1 comment:

JohnRMay said...

Saya berminat dengan Toyota Vios
Sports, ia kelihatan lebih sejuk.