Mitchell Cheah juara MCS 2017

 Mitchell Cheah yang berusia 19 tahun terpaksa melalui beberapa detik mendebarkan setelah mengalami kebocoran tayar dalam pusingan akhir Siri Kejohanan Malaysia 2017 (MCS), sebelum berjaya tamat di tempat kedua sekali gus merangkul mahkota kategori Touring Pengeluaran di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) semalam.

"Ia sangat menakutkan tetapi, saya bernasib baik kerana mengalami kebocoran tayar di lurusan belakang di tengah tengah perlumbaan. Saya hanya mencekalkan hati saya dan memandu di lorong keluar untuk membuat hentian pit dan menukar tayar saya. Oleh itu, saya tidak kehilangan terlalu banyak masa untuk berjaya mendapatkan tempat kedua hari ini dan memenangi kejuaraan," kata beliau selepas perlumbaan tamat semalam.


"Keifli (pemenang perlumbaan hari ini) terlalu pantas hujung minggu ini. Dia layak untuk menang; Tetapi saya lebih fokus pada kedudukan keseluruhan dan tidak terlalu memikirkannya, "kata pemandu N1 Racing ketika ditemui selepas podium.

Mengumpul 12 mata, Mitchell, yang memandu solo, mengutip jumlah keseluruhan 88 mata untuk musim ini dan mengenepikan pasangan Lai Wee Sing dan Farouk Abdul Kathir dari R Engineering, yang terpaksa berpuas hati di tempat ketiga untuk perlumbaan dan kedua keseluruhan untuk musim ini.

Rakan sepasukan mereka Baron Sim dan Calvin Wong menduduki tempat ketiga keseluruhan dengan 67 mata selepas menduduki tempat keempat dalam kelas Touring Car pada hari ini.

Keifli yang berpasangan dengan Fan Pee Sau dan bermula dari petak utama mewakili pasukan Mayhem Racing, telah memenangi perlumbaan ketahanan 300km; dengan catatan masa 2 jam 28 minit 32.688 saat untuk melengkapkan 54 lap dengan Honda FD2 mereka.

Memenangi 15 mata kejuaraan hari ini, Keifli dan Pee mengumpul sejumlah 65 mata untuk tamat keseluruhan keempat dalam kelas Touring Pengeluaran.

Pasangan pemandu Australia Chris O'Shannessy untuk Tedco Racing, juara Touring Car Malaysia yang baru dinobatkan iaitu Nick Mah mengakhiri musim dengan gaya yang hebat untuk memenangi pusingan akhir dengan mudah; memenangi perlumbaan dengan jurang 1 minit 26.867 saat mengenepikan Chin Hwa Lip dan Ken Yap ke tempat kedua.

"Kereta saya begitu sempurna hari ini. Kami menghadapi masalah pada hari Jumaat dan dalam kelayakan semalam; tetapi berjaya mengatasinya. Kami juga memandu tanpa tekanan sebenar kerana kami telah memenangi gelaran keseluruhan dalam pusingan sebelum ini," kata Nick, yang mula berpasangan dengan O'Shannessy dari Pusingan 4.

Berbeza dengan empat pusingan terdahulu yang menampilkan dua perlumbaan ketahanan endurance selama satu jam, pusingan akhir merupakan perlumbaan ketahanan 300km.

Touring Production Championship

1.Keifli Othman / Pee Sau Fan (Honda FD2) 2: 28: 32.668s (54 laps)

2. Mitchell Cheah (Honda Civic) 2: 28: 40.069s

3. Lai Wee Sing / Farouk Abdul Kathir (Honda FD2) 2: 28.46.302s


Kejohanan Kereta Touring Malaysia

1.Nick Mah / Chris o'Shannessy (Suzuki Swift) 2: 29: 00.225s (50 laps)

2. Chin Hwa Lip / Ken Yap (Suzuki Swift) 2: 30: 27.092s

3. YC Foo / Admi Shahrul Ahmad Safian (Proton Satria Neo) 2: 40.806s


KEDUDUKAN KESELURUHAN AKHIR

Touring Production Championship

1.Mitchell Cheah (Honda Civic) 88 mata

2. Lai Wee Sing / Farouk Abdul Kathir (Honda FD2) 84 mata

3. Baron Sim / Calvin Wong (Honda FD2R) 69 mata

Kejohanan Kereta Touring Malaysia

1.Nick Mah / Chris o'Shannessy (Suzuki Swift) 126 poin

2. Kenny Lee / Neo Cheng Hen (Suzuki Swift) 81 mata

3. Roy Tang (Suzuki Swift) 72 mata

No comments: