Beg Udara Mempunyai Jangka Hayat Terhad?


Turutan dari kejadian kemalangan maut yang menimpa beberapa model kenderaan seluruh dunia, sudah diketahui umum bahawa salah satu puncanya ialah kerosakan yang terjadi kepada bekas peletus beg udara itu yang pecah dan menjadi projektil kecil. Ia nya rosak disebabkan hakisan dan juga karat akibat wap air dalam udara setelah sekian lama. Penggunaan ammonium nitrat sebagai bahan peledak, rekabentuk binaan peletus Takata dan pendedahan kepada haba dan kelembapan telah menyebabkan bekas peletus itu pecah.

Ini mewujudkan persoalan sampingan: Adakah Beg Udara Mempunyai Jangka Hayat Terhad? Dan bagaimana dengan beg udara dalam kenderaan yang agak berusia?


Berapakah usia kereta anda? Apakah beg udara anda masih dalam keadaan baik, terutamanya bagi kereta yang telah dibaikpulih atau reconditioned?

Malah, ada kereta mempunyai label amaran besar yang menyatakan bahawa "sistem beg udara anda perlu diperiksa oleh pusat servis bertauliah selepas 10 tahun." Label sistem amaran seperti yang terdapat pada Subaru Outback tahun 2001.

Namun begitu, secara amnya selagi lampu amaran padam beberapa saat selepas suis dihidupkan maka ia menandakan bahawa semua sistem adalah dalam keadaan baik dan mungkin tidak memerlukan apa-apa pemeriksaan oleh pusat servis anda.

Segalanya mungkin bukan sesuatu yang anda perlu bimbangkan, bagaimanapun, ada beberapa maklumat mengenai sistem beg udara anda yang anda perlu ketahui mengenai perkara ini.

Pertama, mari kita lihat beg udara atau sistem kekangan tambahan (SRS: supplemental restraint system) dan bagaimana ia berfungsi. Sistem beg udara terdiri daripada: sensor kemalangan yang diletakkan di lokasi strategik di seluruh kenderaan itu; unit kawalan pusat; beg udara itu sendiri dan pencekang tali pinggang keledar. Beg udara dan pencekang tali pinggang keledar diaktifkan oleh isyarat elektrik, yang dihantar dari unit kawalan semasa perlanggaran. Ia mencetuskan caj letupan serta-merta bagi mengembungkan beg udara dan mengetatkan tali pinggang keledar.

Sistem kekangan tambahan SRS ini telah berkembang sejak dari kenderaan hanya mempunyai satu beg udara sahaja untuk melindungi pemandu. Ia telah dipasang hanya pada kereta mewah mahal secraa am nya, kecuali beberapa model Chevrolet Impala terpilih yang dilengkapi dengan beg udara sebagai pilihan, dalam tahun 1970-an. Hari ini, boleh dikatakan hampir semua kereta mempunyai beg udara bagi penumpang depan dan banyak kenderaan mempunyai beg udara sisi berganda dan beg udara di tempat duduk belakang. Beg udara ini berkerja dengan pencekang tali pinggang keledar yang menarik ketat tali pinggang keledar anda apabila beg udara diaktifkan.

Oleh itu sistem beg udara anda adalah lebihkurang seperti insurans kecacatan atau penyakit kritikal: ia nya merupakan sesuatu yang anda harap tidak perlu digunakan, tetapi jika dan bila anda memerlukannya, ia perlu berfungsi dengan baik seperti sepatutnya.

Jadi apa masalahnya dan bagaimana pula dengan amaran 10 tahun itu? Pertama sekali, mari kita lihat apa yang boleh gagal. Sistem beg udara mempunyai banyak komponen elektrik dan ini dipantau secara berterusan oleh unit kawalan. Jika apa-apa kebimbangan berlaku ia akan menyebabkan nyalaan lampu amaran pada panel instrumen anda. Sekiranya nyalaan lampu amaran ini kekal di selepas  suis kenderaan dihidupkan, ada berkemungkinan bahawa beg udara anda tidak akan berfungsi sekiranya berlaku perlanggaran. Apa yang tidak mampu dipantau sistem kawalan kereta anda adalah komponen sistem letusan beg udara itu.

Namun apa yang pastinya adalah bahawa jika lampu amaran airbag anda menyala selepas anda mula kereta anda maka semua komponen elektrik sistem kekangan tambahan SRS anda seharusnya berfungsi dengan baik. Apa yang tidak pasti sama adalah, selepas bertahun-tahun, adakah komponen bahan letupan dalam beg udara dan pencekang tali pinggang keledar akan berfungsi. Satu-satunya cara bagi menjadi 100% pasti adalah dengan menggantikan mereka. Bagaimanapun, ini akan menjadi satu prosedur yang sangat mahal yang mungkin berharga ribuan ringgit.

Walaupun secara amnya dianggap seolah-olah bahawa bahagian letusan beg udara dibuat untuk bertahan bagi masa yang lama. Satu eksperimen telah dilakukan di mana sebuah kerea Impala 1972 telah dijadikan bahan ujian perlanggaran, dan beg udara didapati berfungsi dengan sepatutnya. Begitu juga, data terkumpul di Amerika Syarikat setakat ini belum menjumpai beg udara dipasang pada awal tahun 1990an telah gagal untuk berfungsi dengan betul dalam perlanggaran (selagi sistem itu berfungsi dengan baik)

Anda digalakkan anda untuk melakukan penyelidikan anda sendiri, namun begitu mungkin boleh diterima bahawa jika lampu amaran beg udara anda tidak menyala, ia masih mampu berfungsi dengan baik. Jika anda benar-benar mahu mengutamakan keselamatan dalam kereta anda yang berusia sepuluh tahun anda, boleh menggantikan beg udara dan pencekang tali keledar, namun itu akan menelan kos yang mungkin sebanyak bayaran muka sebuah kereta baharu.

No comments: