Art Of Speed kembali hujung bulan ini

Acara tempatan Ol-Skool & Kustom Kulture Malaysia iaitu Art of Speed,  akan kembali buat kali kelapan tahun ini. Seperti lazimnya acara untuk semua peminat kereta dan motor ini akan memaparkan seni kustom tempatan yang terdiri daripada kereta dan motosikal yang diubahsuai dan direstorasi, galeri seni, aktiviti interaktif dan hadiah cabutan bertuah yang sangat menarik!

Tahun ini, acara Art of Speed 2019 (AOS 2019) mensasarkan lebih 40,000 pengunjung untuk dua hari. Acara ini akan diadakan sekali lagi di tempat yang sama di Malaysia Agro Exposition Park, Serdang (MAEPS), dibuka untuk lawatan pada 27 Julai  2019 (10:00 pagi hingga 11:00 malam) dan 28 Julai 2019 (10:00 pagi hingga 7:00 malam).
Saban tahun, penganjur kekal meneruskan misi yang sama iaitu untuk memberi inspirasi kepada komuniti tempatan dengan membawa masuk kenderaan vintaj dan ubah suai yang mengagumkan dari luar negara. Tahun ini, tradisi tersebut diteruskan dengan beberapa motosikal yang KQQL dan juga sebuah kereta daripada negara Jepun.
1. HEIWA MOTORCYCLE (JEPUN) dengan BMW R9T Custom, yang dikomisenkan oleh BMW Motorrad.
2. MOON OF JAPAN 1961 Ford Falcon Sedan Delivery “PANTASTIC”.
3. HOT DOCK CUSTOM CYCLES (JEPUN) dengan 1948 FL Harley-Davidson Custom “StG Nautilus”. Motosikal ini telah dianugerahkan  “Grand Champion” di acara S&S 50th Anniversary “World’s Largest Build-Off” pada 2008.

Art of Speed Invitational Car Build Off 2019 yang dikuasakan oleh PETRONAS, akan menyaksikan 7 pembina khas bersaing untuk hadiah wang tunai RM10,000 (pemilihan juri) & wang tunai RM5,000.00 (pilihan awam). Pembina khas yang bersaing ialah:
- The Classic Garage daripada Johor Bahru; pembina khas adalah Ravinder Singh
- Naza College Motorsports Team daripada Shah Alam dengan ketua projek; Jagjeet Singh dengan 5 orang pelajar
- Carazee Artwork daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Ajie
- WakSam Garage X RebanBlackbird daripada Subang; pembina khas adalah Odie & WakSam
- Kazuto Garage daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Kazuto Soon
- Faroib Autosport daripada Klang, Selangor; pembina khas adalah Ismail Ibrahim
- Garage 63 daripada Bukit Jalil, Selangor; pembina khas adalah Shawn Foo
Kereta yang memenangi “Sabah Old School Mega Gathering 2019” juga akan dihantar sebagai kenderaan tetamu khas dalam pameran Art of Speed Invitational Car Build Off 2019 

PETRONAS sebagai Penaja Utama tahun ke-3 berturut-turut akan mengeluarkan edisi terhad kolaborasi bersama Hot Wheels & Krome Bandits. Pastikan anda mendapatkanya di acara AOS 2019 nanti.

Lain-lain aktiviti di AOS 2019 termasuk:
Roda Rumble 2019 – Perhimpunan Dua Roda & Festival disokong oleh Retro Mania
Tapak Makanan yang akan menampilkan Lori Makanan, Bazar Jualan dan Pasar Lambak Vintaj
Perlumbaan Strider untuk kanak-kanak yang akan dianjurkan oleh Strider Kids Malaysia
Meraikan acara perhimpunan “MINI 60th Anniversary Malaysia”
Perhimpunan “Scale Dicast Culture” (Dewan C)
Pertandingan Hot Wheels Club Malaysia Custom & Zon Permainan  (Dewan C)
Pusingan ke-2 MSF Solo Masters (Tapak parkir Dewan D)
Pameran motosikal vintaj “Best Of British” daripada The Return of The Café Racer & Triumph Motorcycles Malaysia. (Dewan A)
Pameran Malaysia Automotive, Robotics & IoT Institute (Dewan A)
Forum perkongsian initiatif kerajaan negeri bersama YB Tuan Mohd Khairuddin Othman, Pengerusi Exco Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.
Acara akan dirasmikan oleh YAB Dato’ Menteri Besar Selangor, Tuan Amirudin Shari pada 2.00 petang, Sabtu 27 Julai 2019

Pada hari Ahad akan diadakan cabutan bertuah dimana seorang pemenang bertuah akan pulang dengan sebuak kereta Mini Cooper yang telah diubahsuai dengan tambahan enjin Suzuki Hayabusa oleh FNG Works. Para pemenang kategori motosikal dan kereta Best of Show akan memenangi pakej percutian dan hadir ke acara 28th Annual MOONEYES Yokohama Hot Rod and Custom Show pada Disember ini sebagai tetamu kehormat.

AOS 2019 akan memperkenalkan tiket Speed Lane, yang dibuka satu jam lebih awal pada pukul 10 pagi berharga RM50 sah untuk dua hari. Pengunjung boleh menikmati satu jam tambahan di dalam dewan utama dan juga dewan C. Pemegang tiket Speed Lane juga berhak untuk memasuki konsert Sound Circus di luar dewan. Tiket hujung minggu biasa (tanpa konsert Sound Circus) berharga hanya RM20 sahaja. Tiket dalam talian boleh didapati di  https://aos.qtic.my/

*Sound Circus pada hari Sabtu adalah untuk pengunjung berumur 18 tahun dan keatas SAHAJA. Kenapa? Mungkin ada bunyi yang perlu "tapisan", barangkali......?

“Setiap tahun ada sahaja cabaran yang mendorong kami untuk terus berusaha dan meningkatkan tahap pengisian acara tetapi pastinya ada ganjaran dan kepuasan ketika dapat melihat sendiri sejauh mana tahap komuniti kita dalam industri kustom kulture ini”, kata Asep Ahmad Iskandar, Pengasas Art of Speed Malaysia, 

“Seperti mana kita terus berkembang dengan industri komuniti, begitu juga Art of Speed yang akan memasuki tahun kelapan. Para pengunjung baru dan juga lama boleh terus menikmati acara tahun ini dengan dewan seluas 150,000 kaki persegi yang berhawa dingin yang akan dipenuhi dengan kenderaan kustom dan klasik didalam Dewan A, ditambah dengan NEAT Fest di Dewan C yang akan dikelolakan oleh NoEqual, persembahan langsung dari Sound Circus yang kini ditempatkan di luar dewan dengan barisan artis kelas A, galeri seni Moto Circus yang menampilkan seniman tempatan dan antarabangsa. Kami juga menyediakan aktiviti mesra keluarga seperti bengkel papan selaju oleh VANS dan banyak lagi aktiviti di Art of Speed 2019”

Maklumat lanjut mengenai acara ini boleh dilayari di www.artofspeedmy.com atau www.facebook.com/ArtOfSpeedMY/


No comments: