Hafidz Musa abadikan motosikal dalam media campuran

Minat dengan motosikal semenjak datuknya memberikan sebuah Honda C70 untuk berulang alik ke sekolah, seorang pemuda dari Sungkai, Perak yang bernama Hafidz Musa, kemudiannya meneruskan pelajaran ke peringkat ijazah.

Penjurusan karya  dalam mixed media atau yang juga dikenali sebagai media campuran merupakan salah satu cabang seni, namun kerap juga dijuruskan dalam seni visual. Ia nya terdiri daripada karya seni  yang menggunakan lebih dari satu media dalam pembuatannya. Mixed-media dalam seni visual ini lah yang diceburi anak muda ini yang telah membeli sebuah skuter V125cc, yang digunakan nya untuk ke kelas ketika itu.
Ada perbezaan penting di antara " mixed - media" karya seni dan "seni multimedia ". Campuran media daam media campuran merujuk pada sebuah karya seni visual yang menggabungkan berbagai media seni rupa tradisional yang berbeza. Contoh nya, sebuah karya di atas kanvas yang menggabungkan cat, pewarna , dan kolaj mampu disebut  sebagai "media campuran" namun ia tidak boleh dianggap sebagai sebuah karya "seni multimedia." Seni multimedia lazimnya mencakupi penggunaan media yang lebih luas daripada media campuran, menggabungkan seni visual dengan unsur-unsur non-visual (seperti rakaman suara , misalnya) atau dengan unsur-unsur seni lainnya (seperti sastra , drama, tari , grafis gerak , musik, atau interaktivitas). 
Namun apa yang menarik, minatnya ini juga rata rata menyerlahkan minat beliau yang mendalam iaitu motosikal. Setelah sekian lama menggunakan skuter yang disebutkan awal tadi yang juga digunakan ketika memikat gadis pilihannya yang kini isteri beliau, ianya tidak lagi sesuai untuk kegunaan nya selepas tamat pengajian, Hafidz kemudian nya membeli sebuah Naza GTR 150cc yang digunakannya selama empat tahun. Beliau kemudiannya membeli sebuah Aprilia Shiver, namun jarang berpeluang untuk menyertai aktiviti kelab oleh kerana kesibukan kerja. 

Hafidz amat berminat dengan motosikal buatan Amerika, Eropah dan juga British, yang banyak menampilkan pembuatan motosikal yang cantik dan berseni dalam gaya tersendiri. Hasil kerja anak tempatan ini telah mendapat perhatian beberapa media tempatan dan juga luar negara seperti majalah Tankmoto di Amerika Syarikat. Malah beliau juga telah dijemput untuk mengirimkan beberapa karyanya ke luar negara bagi dipamerkan dalam beberapa acara di sana. 

Hasil karya anak muda ini pernah diberi penghormatan untk dipamerkan di Galeri Lembaga Penggalakan Seni Visual Negara yang terletak bersebelahan Balai Seni Visual Negara, di Jalan Tun Razak bersebelahan Istana Budaya. 


No comments: