Go Auto jalin kerjasama dengan SIRIM Berhad

Go Automobile Manufacturing Sdn Bhd yang merupakan cabang pembuatan Go Auto Group of Companies telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan SIRIM Berhad untuk membentuk kerjasama strategik jangka panjang antara kedua-dua pihak. SIRIM merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, dan Alam Sekitar.

Pengarah Eksekutif Go Auto Group YBhg Dato 'SM Azli SM Nasimuddin Kamal menandatangani perjanjian tersebut bagi pihak GAM bersama Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad YBhg. Prof Ir. Dr. Ahmad Fadzil Mohamad Hani bagi pihak SIRIM. Acara menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Pengarah Eksekutif Go Auto Group En Wan Ahmad Wan Omar dan Naib Presiden Penyelidikan Perindustrian SIRIM dari SIRIM Berhad Ir. Dr. Mohamad Jamil Bin Sulaiman.

Kolaborasi strategik ini merangkumi empat bidang utama iaitu pembangunan dan peningkatan produk, teknologi, orang awam dan juga pasaran industri. Melalui kerjasama ini, ia akan membolehkan akses GAM kepada penggunaan kemudahan penyelidikan SIRIM. Manakala kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam kepakaran teknikal, pemindahan teknologi dan latihan teknikal dengan tujuan untuk melaksanakan projek atau produk di bawah perkongsian ini.
"Go Auto teruja dengan kerjasama SIRIM, memandangkan mereka mempunyai lebih daripada empat puluh tahun pengalaman dan kepakaran dalam pembangunan penyelidikan dan teknologi di negara ini. Kelebihan mereka dalam bidang penyelidikan dan pembangunan, selain memastikan standard dan kualiti industri menjadikan mereka rakan kongsi kami yang sesuai. Kami mengalu-alukan kerjasama ini kerana ia memberikan kami peluang untuk mengenalpasti kekuatan masing-masing yang boleh memaksimumkan pelaksanaan projek untuk kedua-dua pihak, "kata Dato 'Azli.

"Pengilangan kami akan dapat memenuhi keperluan perundangan dan pasaran, dan secara tidak langsung membolehkan kami mengurangkan kos R & D dan juga pengeluaran. Kerjasama ini juga selari dengan Dasar Automotif Negara bagi menghasilkan produk dengan ciri-ciri yang memenuhi standard dan keperluan antarabangsa. SIRIM mempunyai rekod prestasi yang membolehkan produk dan perkhidmatan Malaysia mencapai pengiktirafan di seluruh dunia dari segi kualiti dan inovasi," tambah Azli.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad, Prof. Ir. Dr Ahmad Fadzil berkata, SIRIM berada pada kedudukan yang baik untuk menerajui inisiatif untuk mengubah industri Malaysia ke Revolusi Perindustrian Keempat (Industri 4.0).
"SIRIM teruja dan mengalu-alukan perkongsian dengan Go Automobile Manufacturing Sdn Bhd untuk terus membantu menghubungkan teknologi kenderaan dan mengubah pengalaman memandu di Malaysia. Antara bidang kerjasama ini termasuklah pembangunan dan penambahbaikan keupayaan dan kapasiti bateri boleh dicas semula berasaskan lithium-ion untuk menggantikan bateri asid plumbum di pasaran automotif; pembangunan teknologi kenderaan hijau yang termasuk bateri untuk basikal dan motosikal dan pembangunan bateri natrium-ion sebagai alternatif kepada bateri lithium-ion. Bidang lain termasuklah percetakan Rapid Prototyping dan percetakan 3-D untuk pelajar ujian MARA TVET dan Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) dalam e-mobiliti seperti yang diamanahkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)," tambah Fadzil. "Kerjasama ini tepat pada masanya untuk menyokong aspirasi dan usaha kerajaan dalam mengubah perniagaan Malaysia bagi memenuhi cabaran Industri 4.0. Kami bercita-cita untuk memanfaatkan Program Pembangunan PKS SIRIM dan memperjuangkan pilar Industri 4.0 dalam bidang Perindustrian Additive, Intelijen Buatan, Pengilangan Pintar dan Internet of Things (IoT)".

No comments: