Kejuaraan Mini Cub Prix KBS menuju kemuncaknya

Saingan musim pertama Kejuaraan Mini Cub Prix KBS semakin menuju kemuncak dan siapa juara keseluruhan pertama siri program pembangunan sukan permotoran negara anjuran bersama Kementerian Belia dan Sukan dan Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS itu akan diketahui pada pusingan terakhir di Bandar Penawar, Johor, minggu ini.
Jika pada awal saingan musim ini kelihatan Mohd Aidil Mohamad Ayub begitu mendominasi perlumbaan dengan memenangi lima perlumbaan berturut-turut bermula dari pusingan pertama sehingga ke pusingan ketiga, namun insiden demi insiden yang dialami ketika perlumbaan menyaksikan kedudukan kini berubah.
Kegagalan menaiki podium pada Perlumbaan 2 pusingan ketiga dan Perlumbaan 1 pada pusingan lepas di Jempol ditambah dengan kegagalan untuk menamatkan Perlumbaan 2 menyebabkan pelumba berusia 12 tahun dari Selangor itu terpaksa menyerahkan takhta pendahulu kepada Nabil Abdul Rahman.
Nabil yang muncul juara Perlumbaan 2 di Batu Kawan dan Perlumbaan 1 di Jempol serta muncul naib juara kini menghuni tangga teratas dengan 153 mata, hanya enam mata mendahului Aidil. Sementara itu, Muhammad Farish Iqmal Khayrul Elyas yang konsisten menamatkan saingan di kelompok lima pelumba terbaik pada setiap perlumbaan turut memberikan cabaran apabila menghuni tangga ketiga dengan 134 mata.
Dengan baki 50 mata maksimum pada dua perlumbaan terakhir, persaingan lebih terarah diantara Nabil dan Mohamad Aidil sambil Muhammad Farish berupaya untuk memberikan kejutan. Dengan 101 mata yang dikumpul setakat ini, secara matematik, Putera Alif Irfan yang berada di kedudukan keempat dilihat masih berpeluang untuk mencipta kejutan bagi merebut slot automatik dan biasiswa bagi menyertai siri perlumbaan satu pengeluar Kejuaraan Cub Prix musim 2019.
Persaingan kategori terbuka lebih menarik dan cukup sengit paabila hanya lima mata dibezakan antara tiga pelumba teratas. Juara pusingan ketiga, Adib Hareez Hazwat kiini di tangga teratas dengan 62 mata manakala kegagalan juara pusingan pertama dan kedua, Muhammad Hakim Danish Ramly menamatkan perlumbaan di Jempol menyaksikan pelumba itu jatuh ke kedudukan kedua dengan 58 mata sambil Qabil Irfan Azlan yang memenangi perlumbaan lepas di kedudukan ketiga dengan 57 mata
Muhammad Hakim Danish bagaimanapun sukar untuk dicabar dalam kategori Kadet apabila berjaya memenangi keempat-empat perlumbaan lepas untuk mengumpul 100 mata maksimum dan gagal untuk dipintas lagi dalam senarai keseluruhan pelumba.
Daam kategori Kidz, Muhammad Iqmal Firdaus Kamalruzzaman yang berjaya menaiki podium dalam kesemua perlumbaan berada di tangga teratas dengan 81 mata.

KEDUDUKAN KESELURUHAN PUSINGAN 4 KEJUARAAN MINI CUB PRIX KBS
JUNIOR
1 19 Nabil Abdul Rahman (JHR) 153 mata
2 13 Mohamad Aidil Mohamad Ayub (SGR) 147 mata
3 99 Muhammad Farish Iqmal Khayrul Elyas (JHR) 134 mata
4 46 Putera Alif Irfan Abdullah (SGR) 101 mata
5 18 Muhammad Alif Izwan Samsul Fakry (KUL) 87 mata

OPEN
1 14 Adib Hareez Hazwat 62 mata
2 18 Muhammad Hakim Danish Ramly 58 mata
3 4 Qabil Irfan Azlan 57 mata
4 9 Muhammad Adib Arsyad Hisyam 46 mata
5 24 Muhammad Haziq Hakimy Kamaruddin 42 mata

KADET
1 18 Muhammad Hakim Danish Ramly 100 mata
2 24 Muhammad Haziq Hakimy Kamaruddin 72 mata
3 11 Muhammad Farish Hafiy Farid Sezli 52 mata
4 2 Haidar Nur Akmal Mohd Zaki 36 mata
5 36 Muhammad Adie Putra Sukarno 27 mata
KIDZ
1 81 Muhammad Iqmal Firdaus Kamalruzzaman 81 mata
2 9 Muhammad Adib Arsyad Hisyam 65 mata
3 4 Qabil Irfan Azlan 60 mata
4 53 Muhammad Syahmi Aiman Mohd Shafie 52 mata
5 10 Muhammad Shah Putra Norshahrizan 36 mata

No comments: