Hanya 25 unit KTM ini di dunia

Kenal motosikal ni? Mungkin ada yang mengenalinya sebagai sebuah KTM RC8 R. Selepas memperkenalkan RC8 standard pada tahun 2008, pada tahun 2009 KTM memperkenalkan model perlumbaan, yang dinamakan sebagai RC8R. RC8R mempunyai beberapa kelebihan berbanding RC8 standard, termasuk lebih banyak kuasa, sudut stereng yang berbeza, dan roda ringan. KTM kemudiannya kemudian maju selangkah lagi pada tahun 2010 KTM dengan pengeluaran dua kumpulan 25 unit siri edisi terhad berasingan, satu dengan sistem ekzos Titanium Akrapovic dan ECU dikemas kini,dan satu siri lagi dengan liveri Red Bull, yang dinamakan sebagai edisi Black Akrapovic dan Red Bull .
Ini sebenarnya bukan sebuah RC8 R biasa. Ia juga bukan hanya sebuah motosikal replika perlumbaan. KTM 1190 RC8 R Black Akrapovic Limited Edition keluaran tahun 2010 ini lebih dari itu.
 Dengan casis terbaik dan enjin V2 paling berkuasa waktu itu, ia ditambah ekzos perlumbaan yang paling canggih dalam kit Clubrace iaitu Akrapovic Evo4, sebuah karya seni titanium ultra nipis. Kesemua langkah ini berjaya mengurangkan berat keseluruhan sebanyak 7.5 kg dan tambahan 10 hp, menjadikan jumlah kuasa 180 hp untuk menguasai trek kegemaran anda.
1190 RC8 R AKRAPOVIC RACE REPLICA
- LC8 dua silinder, sejukan minyak, gear yang dioptimumkan, anjakan: 1195 cc,
- Output kuasa 180 HP (132.4 kW)
- kerangka ringan 7.5 kg casis trellis diubahsuai: caster dinaikkan sebanyak 6 mm, asas roda dipendekkan
- gantungan WP, topang teleskopik terbalik 43 milimeter, bersalut TiAlNi
- penyerap kejutan WP belakang, rod piston bersalut TiAlNi
- Reka bentuk roda aloi ringan Marchesini
- brek Brembo empat angkup yang dipasang dengan cakera brek 320 milimeter yang diperkuat.

Motosikal bernombor siri 20 dari 25 ini ditemui di makmal kampus German-Malaysian Institute di Bangi, sebagai sebuah model motosikal yang digunakan bagi pembelajaran autotronik di sana.

No comments: