Rossi yakin boleh di Misano

Pasukan Movistar Yamaha MotoGP kini menuju ke litar Dunia Misano Marco Simoncelli untuk 'Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini'. Ia akan menjadi acara istimewa bagi mereka kerana ia bukan sahaja 'Grand Prix halaman sendiri yang kedua' bagi pasukan ini, tetapi juga merupakan perlumbaan halaman sendiri untuk Valentino Rossi, kerana terletak hanya 20 minit perjalanan dari rumahnya di Tavullia.

Walaupun perlumbaan yang dibatalkan di Silverstone kurang daripada dua minggu lepas, Pasukan Kilang Yamaha tidak duduk diam. Mereka telah menghabiskan sepanjang minggu lepas untuk menjalankan ujian persendirian di Aragon, untuk mencari maklumat tambahan kepada data yang mereka kumpul di ujian persendirian di Misano dua minggu sebelum itu.
Tahun ini Rossi sangat bersemangat untuk membuat kehadirannya dirasakan di pusingan San Marino. Tahun lepas penyokong Itali kecewa kerana wira tempatan tidak dapat berlumba di Grand Prix rumahnya kerana kecederaan kaki. Tahun ini dia teruja untuk melihat "lautan kuning" ketika dia menyambut peminatnya di GP "rumah"nya.

The Doctor kini berada di tempat kedua dalam kejohanan, dengan jurang 59 mata dari pendahulu kutian mata, tetapi dia mempunyai ramai penyokong di belakangnya di Misano. Rossi telah berdiri di podium MotoGP di sana enam kali, mencatatkan tiga kemenangan MotoGP, pada 2008, 2009 dan 2014, dua kali tempat kedua pada 2012 dan 2016 dan tempat ketiga pada 2010.

No comments: