Jentera #22 Pasukan Zaqhwan tamat ketujuh di Suzuka 8 Hours


Litar Suzuka telah menyaksikan penunggang Malaysia, Zaqwan Zahidi tamat di kedudukan ketujuh untuk pasukan Honda Asia - Dream Racing bersama rakan sepasukannya, Troy Herfoss (AUS) dan Andi Farid Izdihar (IDN) dalam persaingan Suzuka 8 Hours Endurance 2018.

Saingan Suzuka 8 Hours merupakan pusingan terakhir Kejohanan Dunia Endurance World Championship (EWC), dan litar sepanjang 5.821km ini dimiliki Honda. Litar terkenal itu sendiri telah diketahui merupakan litar yang sukar di kalangan pelumba yang harus bertarung dengan sselekoh yang mencabar.
 "Ia lebih sukar tahun ini kerana cuaca tidak menentu," kata Zaqwan dalam temubual pasca perlumbaan. "Saya bergelut pada mulanya, tetapi akhirnya saya dapat menanganinya." Sentimen yang sama dikongsi oleh pengurus pasukan Honda Asia-Dream Racing, Zulhelmi Ahmad yang menyatakan cuaca yang mencabar telah memberi impak kepada pasukannya namun ia tidak merendahkan aspirasi dan semangat mereka untuk mencapai kedudukan 10 teratas dalam perlumbaan itu.
Walaupun keadaan menuntut perlumbaan, pasukan itu berjaya meletakkan diri mereka di antara 10 kedudukan teratas bersama-sama dengan pasukan kilang lain yang mantap.

"Ia bukan satu pencapaian yang mudah untuk mendapatkan P7!" Kata pelumba berusia 23 tahun yang memulakan perlumbaan dari P12.

Pengurus pasukan Honda Asia-Dream Racing dan Pengurus Motor Boon Siew Honda, Zulhelmi Ahmad; mengakui bahawa perlumbaan itu telah memberi kesan ke atas pasukan yang telah menyusut  kedudukannya kerana masalah teknikal semasa hentian pit. "Saya tidak boleh mengatakan bahawa saya gembira dengan keputusan hari ini kerana kami gagal mencapai potensi penuh hari ini," kata rakyat Malaysia ini yang sedikit kecewa. "Tetapi kita tidak boleh mengabaikan hakikat bahawa pasukan ini adalah lebih baik tahun ini dalam secara keseluruhannya dan telah memperbaiki satu kedudukan," kata Zulhemli.

No comments: