#7 Adam Norrodin beraksi di MSBK Ahad ini

Pelumba Moto3 Malaysia, Muhammad Adam Norrodin, yang kini bercuti musim panas dari MotoGP, akan mengambil bahagian di Kejohanan Superbike Malaysia (MSBK) 2018 Pusingan 2 hujung minggu ini di Sepang.

Penyertaan Adam dalam bertanding dalam Kejuaraan Supersport 600cc di kejohanan kebangsaan negara ini diusahakan melalui kerja keras rakan perlumbaan dan pemilik pasukan ZK Racing, Muhammad Zulfahmi Khairuddin, yang telah memaparkan Jalur Gemilang dalam perlumbaan 125cc, Moto3 , Kejohanan Dunia Supersports dan Kejohanan Dunia Moto2 dengan Pasukan SIC Racing.

"Saya sangat berharap untuk bersaing dengan abang saya, Muhammad Ibrahim Norrodin di bawah ZK Racing hujung minggu ini. Saya akan menggunakan acara ini untuk mempersiapkan diri saya lebih baik untuk separuh kedua musim MotoGP 2018 ini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ZK Racing untuk peluang ini dan saya berhasrat memanfaatkan peluang ini untuk melakukan yang terbaik untuk hasil terbaik, "kata Adam ketika diminta mengulas mengenai perlumbaan hujung minggu ini.
Mengulas mengenai penyertaan Adam, Zulfahmi berkata bahawa ia adalah satu penghormatan bagi pasukan lumba yang baru dibentuk dengan penyertaan Adam dan mekanik SIC Racing Team, Habib untuk bersama dengan pasukan hujung minggu ini.

"Saya harap pelumba saya yang lain akan mengambil kesempatan ini untuk belajar sebanyak mungkin dari Adam. Begitu juga, untuk krew pasukan, mereka boleh belajar dari Habib dengan pengalamannya; menyediakan motosikal untuk kejohanan dunia yang sangat mencabar. Semoga semuanya berjalan lancar dan ZK Racing dapat mencapai keputusan yang baik pada hujung minggu ini, "kata Zulfahmi.

MSBK memasuki pusingan kedua selepas berehat panjang dengan pusingan pembukaan yang diadakan pada pertengahan Mei. Selain dari Kejohanan Supersports, yang dikendalikan berdasarkan peraturan WSBK 600cc, Round 2 juga akan menampilkan pusingan pembukaan Desmo Ducati dan Pusingan 3 Piala Idemitsu Asia (ATC) selain daripada kategori MSBK tradisional Superbike, Superstock dan Super 250.

Selepas perlumbaan di Grand Prix Qatar di Losail dan WSBK Thailand di Buriram, ATC, yang merupakan program pembangunan junior yang disokong oleh pemegang hak MotoGP di seluruh dunia, Dorna, kini diungguli oleh pelumba muda Jepun, Haruki Noguchi. Beliau mempunyai 95 mata - tiga kemenangan dan satu tempat kedua selepas empat perlumbaan; iaitu kelebihan 25 mata berbanding Bill Van Eerde dari Australia dengan 70 mata. Mario Aji dari Indonesia berada di tangga ketiga dengan 53 mata.

Menduduki tangga keempat ialah Afridza Munandar dari Indonesia dengan 48 mata, dan Danial Shahril merupakan pengutip mata tertinggi di Malaysia dengan jumlah keseluruhan 35 mata di tempat ke-5 di antara 20 pelumba itu. Seorang lagi pemain Malaysia, Ibrahim Pawi - adik lelaki pelumba Moto2 Khairul Idham Pawi - berada di tangga ke-15 dalam kedudukan kejuaraan dengan 14 mata.

No comments: