Barisan skuter Yamaha teruskan kesinambungan

Yamaha Zuma 50

sambungan dari Bahagian 2 (klik sini untuk baca semula)
2011
Barisan skuter Yamaha di Amerika Syarikat pada 2011 menggugurkan penawaran Majesty 395cc. Pengenalan TMAX 495cc yang baharu dan lebih kemas seolah-olah mengeja permulaan akhir untuk Majesty dan untuk 2011 Yamaha hanya menawarkan TMAX dalam segmen skuter besar. Di Kanada, Majesty terus dijual kerana mereka tidak menawarkan TMAX di Kanada. Yamaha Canada tidak menawarkan model 2011 untuk skuter C3, Vino 125 dan skuter 50cc BW, namun BW akan ditawarkan semula di masa hadapan di sana.

MODEL: Vino, C3 (Amerika Syarikat sahaja), BWs / Zuma (Amerika Syarikat sahaja), BWs 125 / Zuma 125, Majesty (Kanada Sahaja), TMAX (USA Only)

2012
Barisan skuter 2012 Yamaha mula terbentuk awal, dengan Yamaha Kanada dan Amerika mengumumkan beberapa model 2012 pada bulan Jun 2011. Berita besar untuk Amerika Syarikat dan Kanada adalah pengenalan semua skuter BW / Zuma 50 baru. Skuter 50cc baru ini mempunyai gaya yang dikemas kini yang menyerupai saudara 125cc yang lebih besar dan enjin 4-lejang kerana mengetatkan peraturan pelepasan yang memaksa kepupusan hampir semua motosikal dan skuter 2-lejang dari pasaran.

Model baru Zuma / BWs ini menggunakan enjin 4 lejang 3 injap suntikan bahanapi yang disenarai sebagai skuter Yamaha C3 dan Vino 50. Enjin ini adalah enjin yang hebat dalam kuasa dan ekonomi bahan api.

Pertengahan tahun 2012 menyaksikan kembalinya Majesty ke Amerika Syarikat. Setelah hilang sekejap dalam tahun 2011, Majesty kembali ke bilik pameran Amerika Syarikat dengan menampilkan cat hitam arang. Ia juga terus dijual di Kanada di mana ia tidak pernah dihentikan.

Pada bulan Ogos, Yamaha USA menambah satu lagi model Zuma 125 ke dalam senarai model 2012 mereka. Satu-satunya perubahan untuk 2012 kepada model ini ialah penawaran semula warna putih 'Alpine White' dan hitam 'Raven'.
Yamaha TMAX
Berikutan pengenalannya di pameran EICMA pada nulan November, Yamaha Canada telah mengumumkan versi baharu TMAX untuk pasaran Kanada tetapi Yamaha tidak membawanya ke Amerika Syarikat. TMAX baru mengambil kedudukan dengan stail depan yang lebih agresif, sekumpulan penambahbaikan yang bagus dan reka bentuk semula enjin merangsang anjakan hingga 530cc.

MODEL: BWs 50 / Zuma 50F, Zuma 125 (Amerika Syarikat Sahaja), Kebesaran, TMAX (Kanada Sahaja)


2013
Yamaha USA memulakan 2013 dengan pengumuman Vino 50, Zuma 50F dan Zuma 125 sebagai model 2013. Zuma kembali tidak berubah selain beberapa pilihan warna seperti Dynamic Blue untuk Zuma yang lebih besar dan Heat Red untuk Z yang lebih kecil.

Selepas satu tahun, Vino 50 tiba semula di Kanada dan Amerika Syarikat dan berenjin suntikan bahan api untuk kali pertama. Enjin adalah sama seperti sebelumnya (3-injap, 4-lejang, 50cc). Yamaha Canada juga mengumumkan penawaran semula BW 125 untuk 2013.
Yamaha Zuma 125
Semasa musim luruh, Yamaha USA mengesahkan Majesty kembali untuk satu tahun lagi, sementara di Kanada kedua-dua Majesty dan TMAX generasi kedua mendapat peningkatan untuk 2013.

MODEL: Vino 50, Zuma / BWs 50F, Zuma / BW 125, Kebesaran, TMAX (Kanada Sahaja)


2014
Yamaha sekali lagi memulakan model tahun awal pada bulan Jun 2013 dengan pengumuman beberapa model. Yamaha USA mengumumkan penawaran semula Zuma 50, Zuma 125 dan VIno 50, manakala Yamaha Canada mengumumkan barisan penuh termasuk BW 50, BW 125, Vino 50, Majesty dan model baru yang dinamakan Zuma X. Yamaha USA juga memperkenalkan Zuma X tetapi di Amerika Syarikat mereka memanggilnya Zuma FX.
Yamaha ZumaX
Zuma FX / Zuma X adalah skuter asas yang sama seperti BWs / Zuma 50 tetapi menggunakan lampu utama tunggal seperti versi Zuma 125 pasaran Asia. Selain itu ia menambah rim putih dan sentuhan putih untuk memberikan rupa yang unik yang akan memikat mereka yang mencari lampu mata kumbang.
Yamaha Vino
Vino 50 kembali ke Amerika Syarikat dan Kanada untuk tahun 2014 tanpa perubahan selain dari warna. Harga tidak berubah ($ 2290 Amerika Syarikat, $ 2799 Kanada), jadi satu-satunya titik minat adalah skema warna baru yang meletakkan grafik berwarna merah dan biru pada badan untuk rupa Kapten Amerika.

Pada bulan September Yamaha USA mengumumkan kepulangan Vino, Zuma, Zuma FX dan Zuma 125 untuk 2015. Begitu juga, Yamaha Kanada mengumumkan empat model yang sama di bawah nama Kanada mereka (Vino, BW, Zuma FX, Zuma 125) ditambah pula dengan kembalinya Majesty. Untuk tahun baru model-model ini tidak berubah kecuali untuk warna baru seperti yang diterangkan pada halaman model masing-masing.

Pada pertengahan Oktober, Yamaha menambah model SMAX mereka yang baharu ke barisan model Amerika Syarikat dan Kanada. SMAX adalah model baru 155cc yang mengisi kekosongan Riva 125 (skuter bersaiz sederhana bersaiz moden). Skuter baru ini penuh dengan teknologi terkemuka yang berpatutan harga. Pilihan warna untuk tahun 2015 adalah Matte Titan (perak) dan Ultramarine Blue.
Yamaha TMAX 2015
Pada bulan November, Yamaha Canada mengumumkan kehadiran semula TMAX dengan beberapa kemas kini yang bagus. Gaya depan telah diolah semula untuk menyerupai motosikal sports Yamaha dan ciri-ciri baru termasuk topang depan terbalik, brek yang telah disemak dan kunci pusat untuk kawasan penyimpanan. Yamaha USA  juga mengumumkannya pada bulan Februari 2015 sebagai model 2015, dengan itu memulangkan TMAX ke pasaran AS selepas ketiadaan selama 3 tahun. Yamaha USA juga menggugurkan Majesty dari pasaran Amerika Syarikat untuk kedua dan terakhir.

MODELS: Vino, BWs / Zuma, Zuma FX / X, BWs 125 / Zuma 125, SMAX, TMAX, Majesty (Kanada Sahaja)

2016
Yamaha tahun 2016 dipimpin oleh barisan BW 125 yang diasingkan di Kanada. Yamaha menggelarnya sebagai "pembentukan penting" tetapi ia kelihatan seperti hampir semuanya baharu selain dari enjin. Gaya ini sangat diramal kerana ia tidak lagi dapat dikenali sebagai Zuma 125. Generasi baru ini menawarkan pelbagai peningkatan termasuk brek baru, gantungan, tangki bahan bakar yang lebih besar, lebih banyak ruang lutut dan meter digital yang baru. Di Kanada, Majesty turut dihentikan, menandakan berakhirnya model tersebut di Amerika Utara.
Yamaha Zuma 2016
MODEL: Vino, BWs / Zuma, Zuma FX / X, BWs 125 / Zuma 125, SMAX, TMAX

2017
TMAX digugurkan dari barisan Yamaha 2017 di Amerika Utara selepas 8 tahun. Generasi ini juga semakin tua - sejak tahun 2008 di Eropah - jadi ia mungkin berakhir. TMAX menarik minat kumpulan kecil dan tidak terjual dengan baik, tetapi pemiliknya menyukainya. Selebihnya barisan 2017 Yamaha diumumkan pada awal Oktober 2016, dengan model 2017 yang tiba di bilik pameran sepanjang Oktober dan November. Selain dari TMAX yang dihentikan, Yamaha melancarkan model mereka tidak berubah selain warna biasa warna baru. Yamaha Canada juga melancarkan barisan model mereka yang tidak berubah selain TMAX.

MODELS: Vino, BWs / Zuma, Zuma FX / X, BWs 125 / Zuma 125, SMAX
Yamaha XMAX 300
2018Yamaha mula menawarkan XMAX 300 ke pasaran Amerika Syarikat untuk tahun 2018. Maxiscooter pertengahan baharu ini memenuhi beberapa kekosongan yang ditinggalkan oleh TMAX. TMAX adalah skuter maxi sports yang menawarkan enjin generasi baru, ABS, kawalan daya tarikan dan pencucuhan tanpa kunci untuk kali pertama. Barisan model skuter Yamaha selebihnya tidak berubah - malah tidak ada perubahan dalam pilihan warna dan harga.Yamaha Canada juga menawarkan barisan skuter mereka yang sama tetapi anpa XMAX baharu.

Kini Yamaha XMAX turut ditawarkan di Malaysia, dan kina nantikan pengumuman harganya dengan debaran.

No comments: