Bagaimana Google Maps anggar masa perjalanan agak tepat?

Teknologi sistem kedudukan global atau GPS (global positioning system) masakini mampu membantu anda mencari laluan perjalanan dan menganggarkan berapa lama masa yang diperlukan untuk pulang ke rumah atau ke mana mana destinasi. Selain Waze yang membolehkan interaksi maklumat antara pengguna, ramai juga yang menggunakan Google Maps, yang turut menyediakan laluan dan anggaran masa perjalanan tak kita samada anda berjalan kaki, menaiki komuter, LRT atau MRT, dan juga memandu. Bagaimana ia melakukannya?

Google Maps kini telah menggantikan peranti navigasi tradisional seperti Garmin, kerana anda mampu menggunakannya pada telefon bimbit anda. Google Maps telah banyak berubah sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dan anda tidak lagi perlu memuat turun Google Earth hanya untuk mendapatkan pandangan satelit kedudukan atau bandar kegemaran anda.

Sekarang anda boleh memilih destinasi anda dan Google akan memberitahu anda bagaimana untuk sampai ke sana dan berapa lama masa yang akan diambil, dengan agak tepat!

Bagaimana sebenarnya Google tahu berapa lamakah masa perjalanan anda?

Ia sebenarnya gabungan atau kombinasi beberapa perkara. Sejak tahun 2011, Google telah menggunakan algoritma penghalaannya yang mengetahui trafik semasa dan juga rekod sebelumnya, untuk membantunya memilih laluan terpantas dan mengarahkan laluan anda.

Kelajuan trafik semasa yang tepat dikira menggunakan data yang dikumpulkan oleh Google dari pengguna sistem navigasi Google Maps Navigation. Pengguna sistem ini di seluruh dunia melalui lebih dari 90 juta kilometer setiap hari.

Google dapat mengesan maklumat ini kerana semua pengguna iPhone yang mengaktifkan sistem Google Maps, dan pengguna telefon Android yang menghidupkan perkhidmatan lokasi menghantar maklumat tanpa nama kembali kepada Google.
Peta Google menggunakan data trafik langsung ataupun semasa dalam kata lain, untuk menganggarkan masa perjalanan yang ingin anda lalui.

Maklumat ini kemudiannya dikaji dan disusun semula sebelum dihantar kembali kepada telefon anda. Dan sudah tentulah anggaran masa ini akan menjadi lebih tepat jika semakin banyak pemandu memandu di laluan itu.

Ini bermakna ia dapat meramalkan pergerakan lalu lintas setiap hari dengan agak tepat, namun ia tidaklah benar benar sempurna untuk mengetahui dengan tepat kejadian luar jangka yang bakal berlaku pada laluan tersebut, selepas anda membuat pilihan laluan.

Maklumat lalu lintas Google Maps kini tersedia di lebih daripada 60 negara di seluruh dunia, dan Google sentiasa berusaha untuk meningkatkan ciri sistem ini dengan membawanya ke lebih banyak tempat di seluruh dunia.

No comments: